Україна

Судитимуть експосадовців МОУ, які придбали неякісну амуніцію для війська


Судитимуть експосадовців МОУ, які придбали неякісну амуніцію для війська

Придбана амуніція не відповідає державним та військовим стандартам, технічними вимогам для закупівлі бронежилетів різних типів і не може належним чином захистити бійців.

До суду обвинувальний акт стосовно колишніх заступника міністра оборони України, керівника департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, а також начальника Центрального управління контролю якості, причетних до придбання неякісної амуніції для військових на 1,4 млрд грн. Про це в середу, 17 квітня, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України.

Повідомляється, що експосадовцям інкриміновано розтрату майна і перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Встановлено, що під час дії воєнного стану вони розтратили кошти Міноборони й перешкоджали законній діяльності Збройних Сил України.

“Вони організували закупівлю неякісних бронежилетів на кошти, виділені з державного бюджету. У 2022 році між Міністерством оборони України та компаніями-нерезидентами з порушенням передбаченої процедури укладено ряд договорів про закупівлю засобів індивідуального захисту. Амуніцію закуповували за завищеними цінами за умови повної передоплати”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначають в Офісі генпрокурора, підозрювані проігнорували необхідність забезпечення належного контролю за якістю продукції й прийняли без перевірки засоби індивідуального захисту, а потім передали неякісну продукцію на військові склади ЗСУ.

“За висновками експертиз, дана амуніція не відповідає державним та військовим стандартам, технічними вимогам для закупівлі бронежилетів різних типів і не може належним чином захистити українських військовослужбовців”, – йдеться далі в повідомленні.

Нагадаємо, торік у листопаді повідомлялося, що в Міноборони виявлено розтрату на понад мільярд гривень.

У СБУ не називали імені підозрюваних, але повідомлялося, що, швидше за все, мова йде про колишнього заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова та екс-директора департамента державних закупівель Міноборони Богдана Хмельницького, адже саме вони перебувають під вартою за підозрою у схожих злочинах.

У січні 2023 року Хмельницького та Шаповалова було звільнено на тлі скандалу навколо продуктів харчування для військовослужбовців.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button