Україна

Суд зобов’язав УПЦ МП повернути Миколаївський собор заповіднику


Суд зобов’язав УПЦ МП повернути Миколаївський собор заповіднику

Миколаївський собор має загальну площу 1 756 кв. м і є пам’яткою архітектури національного значення.

Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть, що в Кременці, Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Про це у п’ятницю, 16 червня, повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Миколаївський собор з прибудованими приміщеннями є історичною пам’яткою архітектури національного значення XVI-XVII ст. Загальна площа храму становить 1 756,0 кв. м.

Довший час собором користувалася релігійна громада УПЦ МП. Однак 12 лютого 2023 року в них вийшов термін безоплатної оренди. Тоді представники Кременецько-Почаївського ДІАЗ звернулися до УПЦ МП з проханням звільнити споруду. Покидати собор церковники відмовились.

“Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. У свою чергу, релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову. Із 13 лютого 2023 року і по даний час Релігійна громада незаконно, без будь-якої правої підстави продовжує користуватися державним майном – пам’яткою архітектури національного значення”, – йдеться у повідомленні Міністерства культури та інформаційної політики України.

У зв’язку з цим, Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою повернути Миколаївський собор з келіями, зобов’язавши релігійну громаду УПЦ МП вивільнити зайняті приміщення та підписати відповідний Акт прийняття-передачі.

Додамо, що громада УПЦ МП користувалася Миколаївським собором 191 рік.

Нагадаємо, Київська облрада заборонила УПЦ МП на території області. Раніше подібні рішенні були ухвалені і в деяких інших областях.

Битва за Лавру: суд відхилив позов УПЦ МП

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button