Україна

Суд забрав у Фірташа Запорізький титано-магнієвий комбінат і повернув державі

Відзначимо, аналогічне рішення Запорізькій суд вже виносив в липні 2018 року, але Верховний суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії олігарха

Господарський суд Запорізької області повернув у власність держави Запорізький титано-магнієвий комбінат, який у 2013 році приватизувала компанія “Толексіс Трейдинг Лімітед” з групи компаній DF Group олігарха Дмитра Фірташа.

Про це інформує 1NEWS.

Відзначимо, аналогічне рішення Запорізькій суд вже виносив в липні 2018 року. Також законність цього рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції. Однак Верховний суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії “Толексіс Трейдинг Лімітед” (Кіпр), направив справу на новий розгляд.

Нагадаємо, ТОВ “ЗТМК” було створено в 2013 році. Незважаючи на те, що частка держави в ньому становить 51% (контрольний пакет), фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП “ЗТМК” за енергоносії і перед кредиторами, пов’язаними з DF Group.

Надалі ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.

При цьому на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було направлено тільки 20 млн гривень.

23 вересня 2016 року детективи НАБУ затримали директора ЗТМК в рамках розслідування кримінальної виробництва про розтрату 492 млн гривень.

Джерело: ZN.ua

Back to top button