Україна

Суд в Києві виправдав одного з підозрюваних у вбивстві російського депутата

Шевченківський районний суд Києва у четвер, 2 грудня, виправдав і звільнив з-під варти у залі суду Олександра Лося, якого обвинувачували у співучасті у вбивстві депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Водночас іншого підсудного – Ярослава Тарасенка – суд у цій же справі засудив до 12-ти років позбвлення волі. Вироки у справі виносила колегія присяжних, повідомляє ВВС.

Нагадаємо, депутат Державної думи РФ шостого скликання від КПРФ Денис Вороненков втік з Москви до Києва восени 2016 року через підозри російських правоохоронців у шахрайстві та рейдерстві. В Україні він заявив про політичне переслідування з боку ФСБ, дав свідчення у кримінальній справі про державну зраду Віктора Януковича та невдовзі отримав українське громадянство. Російського політика вбили 23 березня 2017 року в центрі Києва біля готелю «Прем’єр Палас».

Кілера, ветерана АТО з праворадикальних добровольчих батальйонів Павла Паршова, охоронець Вороненкова застрелив на місці. Ярослав Тарасенко, земляк Паршова та керівник осередку “Правого сектора” у Павлограді, за версією обвинувачення, був водієм убивці.

Олександр Лось був близько знайомий зі своїм земляком, харківським кримінальним авторитетом Юрієм Василенком, якого слідство вважає організатором замаху. Василенко і Лось кілька днів орендували квартиру в будинку, де мешкав Вороненков і, на думку обвинувачення, стежили за жертвою. Саме ці обставини і лягли в основу обвинувачення Лося як співучасника убивства Вороненкова, однак суд їх відкинув і виправдав його.

І Олександр Лось, і Ярослав Тарасенко не визнавали своєї провини. Останній в судових дебатах підтвердив, що приїхав в день убивства до Києва на зустріч з товаришем по “Правому сектору” Ярославом Левенцем, якого слідство теж вважає співучасником вбивства. Тарасенко визнав, що керував в день убивства автомобілем, однак покинув машину після того, як в неї сів кілер Паршов.

Лось також не заперечував, що жив у будинку на бульварі Шевченка разом Юрієм Василенком, називав себе його охоронцем, але стверджував, що нічого не знав про плани вбивства.

Після оголошення вироку Тарасенко заявив, що оскаржуватиме його.

Щодо виправдувального вироку Лосю, то прес-секретарка прокуратури Києва заявила, що обвинувачення оскаржить його в апеляційному порядку. «Суд присяжних не надав належної оцінки зібраним обвинуваченням доказам», – пояснила представниця прокуратури Надія Максимець.

За словами Максимець, прокуратура, як і раніше, вважає замовником вбивства Вороненкова російського бізнесмена Володимира Тюріна, відомого також як “злодій у законі” на прізвисько Тюрік – першого цивільного чоловіка вдови Вороненкова, оперної співачки Марії Максакової-Ігенбергс.

Водночас Ярослав Левенець і Юрій Василенко, яких слідство раніше називало співорганізаторами замаху на Вороненкова, вже понад чотири роки перебувають в розшуку.

Back to top button