Україна

Суд ООН визнав ізраїльські поселення на окупованих територіях незаконними


Суд ООН визнав ізраїльські поселення на окупованих територіях незаконними

Ізраїльська політика з розміщення поселенців “суперечить статті 49 IV Женевської конвенції”, йдеться в консультативному висновку.

Поселенська політика Ізраїлю на окупованому ним Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі – порушує міжнародне право. Про це йдеться у консультативному висновку Міжнародного суду ООН, як в у п’ятницю, 19 липня, зачитав голова Суду Наваф Салам, повідомляє АР.

Розміщення Ізраїлем поселенців на Західному березі річки Йордан і в Єрусалимі, а також збереження Ізраїлем їхньої присутності там “суперечить статті 49 IV Женевської конвенції”.

Суд ООН також відзначив, що ізраїльська поселенська політика розширюється, і встановив, що використання Ізраїлем природних ресурсів на окупованих територіях не відповідає його зобов’язанням за міжнародним правом як держави-окупанта.

Ізраїль захопив Західний берег річки Йордан, Східний Єрусалим і сектор Гази в результаті війни 1967 року. Він вважає Західний берег спірною територією, майбутнє якої має бути вирішене шляхом переговорів, та анексував Східний Єрусалим в односторонньому порядку, що міжнародна спільнота не визнає.

У 2005 році Ізраїль вийшов з території сектора Гази, але після приходу там влади терористичного угруповання ХАМАС у 2007 році зберіг блокаду. Міжнародне співтовариство загалом вважає всі три райони окупованою Ізраїлем територією.

Нагадаємо, ХАМАС прийняв пропозицію США почати переговори про звільнення ізраїльських полонених, у тому числі солдатів і чоловіків, через 16 днів після першої фази угоди про припинення війни в Газі.

ХАМАС з 7 жовтня здійснив сотні злочинів – Human Rights Watch

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − 15 =

Back to top button