Україна

Студенти Києво-Могилянської академії прийшли на акцію протесту під Кабмін – 1News

Студенти Києво-Могилянської академії під стінами Кабінету міністрів України
Суспільне

Учасники акції також вимагають автономії українських університетів

Кілька сотень студентів Києво-Могилянської академії прийшли до стін Кабінету міністрів через відмову Міністерства освіти підписати контракт з обраним президентом університету Сергієм Квітом. Про це повідомляє “Суспільне”.

Як зазначається, учасники акції також вимагають відставки міністра освіти Сергія Шкарлета та автономії українських університетів. Студенти вийшли з плакатами “Шкарлет=Табачник”, “Війна з Могилянкою — вирок міністерству”, “Міністр тимчасовий — Могилянка вічна”, “Свободу вибору”, “Шкарлет, геть з МОНу”.

“Поки що, за результатом зустрічі представників Кабміну й Верховної Ради України з представниками КМА, жоден із трьох ключових пунктів вище (зокрема й головна вимога — відставка С. Шкарлета), на жаль, іще не був виконаний”, — повідомили організатори акції.

Нагадаємо, На посаду президента балотувалися в.о. президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт.

За підсумками голосування, що відбулося 20 січня 2022 року, Олександра Гуменна набрала 201 голос (33.9%), Сергій Квіт – 232 (39,1%).

27 січня відбувся другий тур виборів президента НаУКМА. Того ж дня Квіт повідомив у Фейсбуці, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.

Згодом поліція Києва повідомила, що скриньку було знайдено неушкодженою на одній з вулиць біля НаУКМА та повернуто виборчій комісії. За даним фактом поліція відкрила провадження за ч. 2 ст. 396 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

28 січня на сайті НаУКМА було оприлюднено повідомлення про те, що за результатами другого туру Квіт отримав 235 голосів (52,80%); Гуменна – 191 голос (42,92%).

1 лютого на сайті НаУКМА оприлюднено відкрите звернення могилянської спільноти, в якому оргкомітет, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери академії засвідчили єдність у визнанні результатів виборів, які відбулися чесно і прозоро. У зверненні зазначається, що спільнота очікує від МОН щонайшвидшого завершення формальних процедур щодо підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом.

1 лютого міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що МОН не визнаватиме результати виборів в НаУКМА.

1News за темою: Офіс генпрокурора розслідує порушення при призначенні Шкарлета

2 лютого Міністерство освіти та науки оголосило конкурс на зайняття посади президента Києво-Могилянської академії. У зв’язку з цим студенти академії заявили про безстроковий страйк.

3 лютого Міністерство освіти і науки скасувало наказ про повторний конкурс на зайняття посади президента Національного університету “Києво-Могилянська академія”. 


Джерело

Back to top button