Україна

Стеження за журналістами. Скандал у СБУСюжет


Стеження за журналістами. Скандал у СБУ

31 січня президент Володимир Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка.

В Україні великий скандал через стеження СБУ за журналістами редакції Bihus.info. Самі журналісти знайшли докази, що за ними стежили представники спецслужби. Визнали це й у самій службі. На другому році повномасштабної війни СБУ більше нема чим зайнятися, окрім як стежити за журналістами?
 
Спецоперація проти журналістів
 
16 січня у мережу злили відео, де співробітники проекту розслідувань Bihus.Info ймовірно вживають наркотичні речовини. Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проекту Bihus.Info. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Але у тозі виявилося, що прослуховували та знімали журналістів самі співробітники СБУ.
 
Журналісти-розслідувачі з Bihus.Info ідентифікували тих, хто встановив приховані камери до готельних номерів для стеження за редакцією. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки комплексу, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року.
 
Журналісти пишуть, що за операцію відповідав Департамент захисту національної державності СБУ. Зважаючи на відео, до встановлення техніки, ймовірно, залучали і департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ. Операція спецслужби тривала 6 діб.
 
 
Спочатку представники СБУ під легендою замовлення корпоративу для офісних співробітників двічі у період 15-22 грудня 2023 р. прибували до комплексу, щоб детально оглянути номери, в які заселиться редакція Bihus.Info.
 
Групу, яка оглядала заклад, очолював високий худий чоловік. У ньому редакція ідентифікувала Кравченка Ігоря Борисовича, співробітника СБУ.
 
Потім, 26 грудня, під легендою власного корпоративу до комплексу прибули три десятки людей знову на чолі з тим самим Кравченком. Вони привезли великі валізи, в яких, ймовірно, знаходилася необхідна для встановлення техніка.
 
Серед людей у групі журналісти також дізналися Євгена Олександровича Коноваленка, 2020 року він подавав декларацію як співробітник СБУ.
 
27 грудня, окрім Bihus.Info, до комплексу заселилися кілька людей, також пов’язаних із Ігорем Кравченком. Як випливає з камер безпеки комплексу – для ведення зовнішнього спостереження за редакцією.
 
Після виїзду Bihus.Info з комплексу, увечері 28 грудня, до більшості номерів, де була редакція, заїхала інша група чоловіків. У цій групі, яка, очевидно, приїжджала забирати приховану техніку, також був щонайменше один із тих, хто раніше відвідував “корпоратив” з Ігорем Кравченком.
 
Редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені в сауні та щонайменше 8 кімнатах.
 
У СБУ обіцяють кадрові висновки
 
Після публікації розслідування журналістів Служба безпеки України заявила, що керівництво ухвалило кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності.
 
Також у СБУ вказують, що серед клієнтів наркодилерів виявлено окремих співробітників Bihus.Info.
 
Зокрема повідомляють про оператора, яка фігурувала у кримінальному провадженні з незаконного провадження, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.
 
31 січня президент Володимир Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка. Сам Семенченко зізнався у розмові з журналістами, що за ними стежив саме його відділ.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button