Україна

Стеження за Bihus.info: в СБУ заявили про “кадрові рішення”


Стеження за Bihus.info: в СБУ заявили про кадрові рішення

В СБУ ухвалили кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності після розслідування Bihus.Info про незаконне стеження за журналістами.

У Службі безпеки України у понеділок, 5 лютого, заявили, що ухвалили певні кадрові рішення щодо Департаменту захисту нацдержавності після скандалу зі стеженням за журналістами видання  Bihus.Info. Про це йдеться на сайті СБУ.

“Керівництвом СБУ прийнято відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи. Вважаємо, що незалежні медіа є невід’ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу”, – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що СБУ відкрито кримінальне провадження за статтею про незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації (ст. 359 Кримінального кодексу України).

В СБУ також зауважили, що за наявною оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися окремі співробітники Bihus.Info.

“Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів”, – йдеться у повідомленні.

Водночас видання Bihus.Info увечері 5 лютого заявило, що ідентифікувало тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція видання перебувала 27 грудня 2023 року. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу.

Зокрема журналісти заявили, що “за операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ”.

Нагадаємо, 16 січня у мережу злили відео, де співробітники Bihus.Info ймовірно вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігу заявив, що за членами редакції Bihus.Info стежили близько року, а камери в номерах заміського комплексу, де члени команди святкували корпоратив, встановили представники “поки невстановленої служби”.
 
СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки членів Bihus.Info.
 
Засновник Bihus.info розповів, як стежили за командою проєкту

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button