Україна

Стало відомо, якою буде інфляція в поточному році

В Україні в поточному році рівень інфляції становитиме близько 7%. Зростання цін буде викликано насамперед ситуацією на світових ринках. Такий прогноз озвучив в ефірі телеканалу “Україна 24” радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

За його словами, українська економіка, як і світова, у 2021 році виходить із кризи.

“Тому нічого дивного, що ми будемо спостерігати деяке збільшення інфляції. За прогнозом, закладеним у держбюджет, це близько 7%”, – сказав він.

За словами Олега Устенка, інфляцію буде викликано насамперед зовнішніми причинами.

“Коли світова економіка йде на відновлення, спостерігається зростання цін із сировинної групи, це вартість транспортних, енергетичних витрат, звернемо, наприклад, увагу на вартість нафти. Другий фактор полягає в тому, що ми живемо у відкритій економіці, і зерно, яке ми виробляємо, метали, завжди можна продати поза межами країни. І начебто хороший урожай, який ми очікуємо цього року, – але ціна може бути вищою через те, що попит на світовому ринку збільшується. Додайте туди транспортні витрати, витрати з промислової групи, і ви побачите інфляцію 7%”, – пояснив радник президента.

Сергій Устенко зазначив, що “це нормальна інфляція”, оскільки інфляція за період 2014-2016 років “становила більш ніж 100%, ціни зросли вдвічі”.

Нагадаємо, що, за даними Держстату, зростання споживчих цін у лютому 2021 року порівняно з попереднім місяцем сповільнилося до 1% з 1,3. У річному вимірі інфляція прискорилася до 7,5%

Back to top button