Україна

Стало відомо, як біля драмтеатру Маріуполя з’явився напис “діти”


Стало відомо, як біля драмтеатру Маріуполя з явився напис діти

Російські війська 16 березня розбомбили будівлю маріупольського драмтеатру, незважаючи на напис “діти”. Кількість жертв удару приховується окупантами.

 

В архіві Музею “Голоси Мирних” Фонду Ріната Ахметова з’явилася історія появи напису “діти” біля драматичного театру Маріуполя, розбомбленого російськими окупантами у березні. Історію розповіла амбасадор Музею, народна артистка, співачка, композитор та поетеса Ірина Білик.
 
Про те, як біля будівлі вирішили написати слово “діти”, повідомила Музею працівниця драмтеатру Євгенія Забогонська, яка вижила під час удару по ньому. Вона перебувала у там зі своєю сім’єю, коли 16 березня на будинок скинули бомби.
 
“У перші ж дні війни вона з чоловіком та дочкою пішла у бомбосховище театру. Пішла працювати: допомагала розміщувати людей, яких ставало дедалі більше. Після однієї з невдалих спроб евакуації в театрі залишилося близько 500 осіб. Серед них багато маленьких дітей”, – розповідає. Білик.
 
За її словами, ідею зробити напис “діти” Забогонській подав її помічник, щоб убезпечити тих, хто ховався в театрі. Напис з обох боків театру з’явився вже наступного дня. При цьому працівники не вірили, що війська РФ ударять по театру, оскільки все місто знало, що там ховається багато людей.
 
Після влучення бомби до театру 16 березня Євгенію та її чоловік засипало уламками – він відкопав їх обох. У бомбосховищі вони з чоловіком відшукали свою дочку. Наступного дня родина поїхала із Маріуполя.
 
Повну історію Євгенії можна прочитати за посиланням в архіві Музею “Голоси Мирних” Фонду Ахметова, який вже налічує понад 25 000 історій постраждалих від рук окупантів.
 
Зазначимо, після початку війни Фонд Ахметова створив довідник служб у справах дітей та сім’ї, а також довідник з інформацією для депортованих до Росії.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button