Україна

Стало відомо, скільки коштуватиме житло у 2022-му році

2022 року пропозиція наздожене попит, який знижуватиметься через те, що ціни зростають швидше, ніж добробут населення. Про це повідомив директор компанії M4U Володимир Даниленко. Про це пише 1news, посилаючись на Канал 24.

За словами експерта, темпи зростання цін у 2022 році уповільняться до 12 – 15%.

Припускаю, що завдяки новій пропозиції рівень “розпроданості” до кінця 2022 року знизиться до показника 2019 року – 40 – 45%. Це станеться, якщо економіко-політичний контекст як мінімум не стане гіршим, а тенденція поліпшення роботи дозвільної системи в будівництві триватиме,
– говорить Даниленко.

Від чого залежить ціна

Прогнози на 2022 рік об’єднані однією тезою – варто підготуватися як до зростання цін, так і до їх зниження. Щоправда, такі стрибки, як у 2021 році малоймовірні.

Експерти вважають:

  • ціни зростуть, на них вплине вартість енергоресурсів та рівень інфляції.
  • ціна квадратного метра житла у столиці зросте на 10 – 15%.
  • ситуація на ринку може хитнутися в будь-який бік. Є імовірність, що до другого півріччя 2022 року ціна на житло в Києві досягне рівня докризового 2008 року. Тобто вартість квадратного метра може стрибнути до 3 тисяч доларів у житлових комплексах бізнес-класу.
  • вартість будівництва може зрости на 10 – 15%, а через те, що можливості бізнесу здійснювати капітальні інвестиції вичерпані й він змушений буде або підняти вартість житла в межах статистичної похибки, або знизити, можуть виникнути проблеми.

Що буде з ціною на вторинному ринку у 2022 році

На початку 2022 року квартири у великих містах можуть подорожчати на 5%. Від попиту на ринку залежатиме вартість квартир у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові.

На думку президента Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрія Піти, підвищення ціни насамперед зачепить квартири площею 35 – 50 квадратних метрів, що в найбільшому попиті.

Back to top button