Україна

Стало відомо, скільки оточення Януковича витратило на лобістські послуги в Європі

Оточення екс-президента Віктора Януковича витратив 7 млн євро, щоб з допомогою політтехнолога Пола Манафорта залучити для лобіювання своїх інтересів ряд європейських політиків. Це випливає з документів слідства в США, які виявилися в розпорядженні DW, пише 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

Згідно з матеріалами, в неформальну “Габсбурзьку групу” входили екс-прем’єр Італії Романо Проді і колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський, а очолював “таємних лобістів” екс-канцлер Австрії Альфред Гузенбауер.

Європейські політики виступали на панельних дискусіях в авторитетних експертних центрах в Європі і США з написаними під диктовку радників Януковича промовами, йдеться в статті.

Крім цього, для лобіювання інтересів української влади і Партії регіонів в Брюсселі створили “Європейський центр сучасної України”.

Лише на проплачених авторів і ораторів, за даними американського слідства, з офшорів витратили близько 2 млн євро. Гурт найнятих високопоставлених екс-політиків Манафорт представив своїм українським замовникам як “проект Супер-VIP”, наголошується в публікації.

Також 5 млн пішло на підготовку та популяризацію звіту, який повинен був довести обґрунтованість і законність ув’язнення колишнього прем’єра України, лідера партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко.

15 червня Манафорта звинуватили у тиску на свідків і взяли під варту.

Нагадаємо, раніше американські федеральні судові власті вирішили змінити запобіжний захід колишньому керівнику передвиборчого штабу президента США Полу Манафорту з домашнього арешту на утримання під вартою без права застави.

Це рішення стало відповіддю на повідомлення прокурорів про те, що Манафорт намагався втрутитися в справи свідків у його справі.

Примітно, Підлозі Манафорту загрожує 305 років в’язниці за відмивання грошей і дії як незареєстрованого іноземного агента. Варто відзначити, що Манафорт був радником колишнього президента України Віктора Януковича і, згідно з обвинувальним висновком, діяв як агент іноземних представників в інтересах Партії регіонів. Згідно з документами, Манафорт отримав більше 12 млн дол. від Партії регіонів з 2007 по 2009 рік.

В США 30 жовтня 2017 року Полу Манафорту і його бізнес-партнеру Ріку Гейтсу висунули звинувачення за 12 пунктами, у тому числі у відмиванні грошей і таємній змові.

Back to top button