Україна

Стало відомо, що буде з цінами у 2020-му році

За прогнозами Нацбанку, наступного року інфляція в Україні не перевищить 5%. Але ціни на багато товарів можуть підскочити істотно вище цієї планки. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

Українцям варто готуватися до подорожчання їжі, зокрема, хліба, круп, молочних виробів. Експерти лякають і новими платіжками, поки що – на світло та воду, але з наступного опалювального сезону можуть бути сюрпризи і з опаленням.

Тим, хто мріє про новосілля, доведеться платити більше і за квартири. Забудовники вже оголосили про плани підвищити ціни на житло на 5-15%. Правда, не виключений ефект Укрбуду, коли через проблемні новобудови ціни на первинне житло, навпаки, можуть впасти.

З дорогих покупок наступного року можуть порадувати автомобілі, принаймні, старі іномарки, які, швидше за все, подешевшають. Правда, поки що неясно, за скільки їх доведеться заправляти, адже з цінами на автомобільне паливо ситуація невизначена.

«Мінфін» розбирався, за що українцям доведеться переплачувати наступного року, а на чому вдасться заощадити.

«Золотої» картоплі не буде, а хліб та молоко точно подорожчають

Цього року продукти харчування в Україні дорожчали буквально кожен місяць. Так, за даними Держстату, станом на листопад, інфляція на споживринку з початку року склала 4,2%, а якщо порівнювати з минулим роком – 8,3%.

При цьому їжа подорожчала на 8,6%. Найбільше – хліб (на 18,5%), макарони (11,7%), молоко (10,9%), масло (10,5%), сир та сир (9,5%). Лідерами подорожчання стали овочі – ціни на них підскочили на рекордні 34,7%.

При цьому є продукти, які, навпаки, подешевшали. Це яйця (більше ніж на 21%), фрукти (на 4,3%), цукор (на 0,3%).

Овочі можуть виявитися драйвером цінового зростання і наступного року. Найбільші побоювання – щодо картоплі. Цього року українці збайдужіли до городів, тому виростили картоплі менше, ніж у минулі роки.

Спеціалізовані господарства також не поспішають відводити угіддя під цю культуру (вона вимагає дорогої техніки, засобів захисту тощо). Тому загальний урожай виявився нижче очікуваного. В результаті, вже з вересня картопля підскочила в ціні відразу до 10 гривень за кілограм. А експерти не виключали, що до весни 2020 року вона і зовсім буде продаватися за 20-25 гривень за кіло.

Але зараз ці прогнози під питанням. Справа в тому, що Україна різко збільшила імпорт картоплі. Станом на листопад, за даними East Fruit, в нашу країну вже завезли близько 190 тисяч тонн картоплі, що в 700 разів більше, ніж у 2018 році!

У вітчизняних продавців на складах залишаються великі запаси картоплі, які вони сподівалися вигідно продати навесні. Тому замість подорожчання, цілком може бути розпродаж картоплі, в результаті якої вона може подешевшати до 7-8 гривень за кілограм.

З молочною продукцією ситуація більш прогнозована – вона точно буде дорожчати. Наступного року цінники можуть зрости ще на 5-7%. Головна причина – дорога сировина. Якщо у другому кварталі цього року фермери віддавали молоко на переробку в середньому за 9 гривень за літр, то зараз – більше ніж за 10 гривень. А в структурі собівартості молочних продуктів сировина займає більш 60%. Молоко зростає в ціні через скорочення поголів’я великої рогатої худоби. З початку року молочні стада зменшилися на 6% на великих фермах і на 4,5% в приватних господарствах.

Також буде дорожчати хліб. Причина – зростання цін на борошно, електроенергію і логістику. В Україні ціни на зерно прив’язані до експортних котирувань, а вони зростають. Так, за даними FAO, у жовтні пшениця на світовому ринку подорожчала на 6%, до 212 доларів за тонну.

М’ясо, за словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексія Дорошенка, наступного року, якщо і подорожчає, то незначно – в межах 2-3%. «Головна причина – відсутність платоспроможного попиту. Люди не готові їсти більше м’яса і ковбас, на ринку вже сьогодні є затоварювання. Тому підвищувати ціни просто нікуди», – говорить він.

Зате продавці відіграються на продуктах, якими українці замінюють м’ясо. Це, в першу чергу, крупи. Гречка вже цього року подорожчала ледь не вдвічі. Аналогічна тенденція продовжиться і наступного року. Рис, перловка, пшонка, гречка можуть підскочити у ціні ще на 10-20%. І чим більше українці будуть переходити на каші, тим вищими можуть виявитися апетити продавців.

Втім, за словами Дорошенка, зростання цін на продукти харчування наступного року буде стримувати зростаючий імпорт. І тут все залежить від курсу долара – чим нижче він буде, там активніше до нас стануть завозити їжу і тим нижче на неї встановлять цінник. «Якщо раніше імпортні продукти харчування займали в основному високий і середній ціновий сегменти, то цього року через різке зміцнення національної валюти така їжа вже є і в економ-класі», – говорить Дорошенко.

Нові цінники на світло та воду, опалення – під питанням

Одне з головних питань для багатьох українців – що буде з комунальними тарифами. Адже, як показує недавнє опитування Київського міжнародного інституту соціології, близько 14% родин витрачають на комуналку більше половини своїх доходів, тоді як, наприклад, у 2015 році ця цифра становила лише 6%. У 21% домогосподарств на платіжки йде третина сімейного бюджету. Отримати ж субсидію наступного року, судячи з усього, буде складніше, так як на компенсації за послуги ЖКГ в бюджеті заклали менше грошей– 47 млрд проти 55 млрд цього року.

Найбільше грошей за комуналкою тягне опалення. А тарифи на нього залежать від ціни на газ. У цьому опалювальному сезоні, до квітня 2020 року, ціни на газ для населення і виробників тепла змінювати не будуть. «Нафтогаз» повідомив, що зафіксував гарантовану ціну на рівні близько 7,2-7,8 гривень за куб, залежно від регіону, так як до ціни на газ додається ще вартість транспортування і розподілу, а вона у різних облгазів різна.

Тобто, в теорії опалення і гаряча вода дорожчати не повинні.

Але з весни 2020 року все може змінитися. Якщо влада не продовжить спецозобов’язання за ціною на газ для населення, то люди будуть платити повністю ринкову ціну. А вона може підвищитися до 11-13 гривень за куб. А так як газ займає в структурі ціни на опалення та гарячу воду близько 80%, то зростуть і тарифи. Але відчують українці це подорожчання вже з осені наступного року. Правда, є ще якийсь «план Б».

Президент Зеленський нещодавно заявив, що влада шукає спосіб знизити платіжки на тепло і гарячу воду. Для окремих споживачів «знижка» може становити до 50%. Як буде реалізовано цей намір поки що невідомо. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук анонсував новий законопроект, в якому повинна бути детально прописана схема здешевлення тепла і гарячої води.

Голова департаменту житлово-комунальної інфраструктури, благоустрою і охорони довкілля Громадської ради при КМДА Олег Попенко попереджає про можливе подорожчання електроенергії – на 10-15%. Зараз електроенергія для населення датується (не більше 1,68 гривень за кіловат). Але в Україні з 1 липня 2019 року запрацював ринок електроенергії, а це передбачає поступовий відхід від адміністративного регулювання цін.

З електроенергією безпосередньо пов’язані ціни на воду. «Вона також подорожчає на 5%», – говорить Попенко.

Також можливі регіональні «націнки». Так, Київводоканал вже попередив жителів столиці про новий додатковий платіж – внесок за обслуговування лічильників на воду. Внесок нараховуватимуть раз на квартал і для кожного будинку він буде різним – залежно від кількості квартир і лічильників. Максимальна сума -140 гривень, середній платіж, який анонсують більшості киян – 20-30 гривень за квартал. Перша платіжка за лічильники прийде жителям столиці вже в січні 2020 року.

Цінник на квартири прив’яжуть до курсу, будматеріалів і «Укрбуду»

Наступного року може подорожчати і житло. Директор з маркетингу проекту ЖК «Polaris Home&Plaza»Анжеліка Саакян каже, що на ціновій політиці забудовників позначаться кілька факторів.
Серед непрямих: законодавчий захист прав інвесторів та розробка механізмів добудови заморожених об’єктів, політичні кроки зі стимулюванню попиту на житло (тут мова, насамперед, стосується розвитку іпотеки і спільних з банками іпотечних програм забудовників). Наприклад, при зниженні на 1-2% ставок за іпотекою на ринок прийде до 10% нових покупців. А зростаючий попит – це стимул для забудовника вкладатися в нові проекти.

Серед прямих факторів впливу – подорожчання собівартості будівництва, курс національної валюти, скорочення кількості споруджуваного житла, перерозподіл наявного попиту в бік більш якісних проектів, конкуренція забудовників.

«В 2019 році зростання вартості будматеріалів та будівельно-монтажних робіт склало у середньому 10-15%, що спричинило збільшення цін на квартири на 1-2%. Не виключено, що у 2020 році собівартість може зрости ще, як мінімум, на 5-7%», – говорить Саакян. В теорії це може додати до цінника на квартири ще, як мінімум 1%.

Якщо підсумувати всі фактори, то це дасть вже 5-15% зростання. «У 2020 році найбільше подорожчання – до 10-15% – можливо в класі «комфорт+» та до 12% у класі «бізнес+». Вартість житла стандартних комфорт- і бізнес-класу збільшиться до 8-10%. При цьому ціни на економ-клас будуть залежати, в основному, від вартості будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робот і зростуть максимум на 5%», – прогнозує Саакян.

«Вартість квартир в ЖК комплексної забудови, багатофункціональних комплексах з використанням енергозберігаючих технологій і матеріалів більш високої якості, може збільшиться на 5-8%», – додала керуючий партнер Об’єднання девелоперів нерухомості (RED Community) Тетяна Шульга-Забельська.
Комерційний директор Svitlo Park Олександр Панфілов відзначає, що головний чинник в ціноутворенні на ринку нерухомості наступного року – курс долара.

«До бюджету-2020 закладено курс 27 гривень за долар. Звичайно, вартість житла буде встановлена, виходячи з курсу національної валюти», – говорить він.

Втім, планами забудовників щодо підвищення цін може перешкодити ситуація на ринку. Якщо влада не стане рятувати покупців квартир у проблемних новобудовах (скажімо, «Укрбуді»), то попит на житло в новобудовах може просто обвалитися. І в цьому випадку, щоб хоча б щось продати, компаніям доведеться не підвищувати, а, навпаки, знижувати ціни.

На вторинному ринку цінова ситуація більш стабільна – там вартість квартир прив’язана до долара. Але якщо на первинному ринку трапиться колапс, то підвищиться попит на житло в старому фонді, в результаті чого власники квартир також можуть зробити спробу підняти ціни як мінімум на 10%.

Автомобілі потраплять на розпродаж

Зате в українців є всі шанси заощадити наступного року на автомобілях. Спочатку очікувалося подорожчання нових машин у 2020 році – через обов’язкове введення екологічного стандарту Євро-6. Такі авто дорожче моделей Євро-5, мінімум, на 5-7%.

Але нещодавно парламент прийняв законопроект № 2078-1, який передбачає відстрочку Євро-6 до 2025 року. Наразі новий закон чекає на підпис президента.

«Не буде заборони. Авто з країн Південно-Східної Азії та ЄС з Євро-5 не потраплять під заборону. У той же час Кабмін 5 грудня прийняв рішення про подовження санкцій проти РФ до 31.12.2020 та імпорту авто з РФ не буде, як і зараз», – відзначає голова ВААІД Олег Назаренко.

Власне, в Україну можна буде завозити будь-які іномарки, навіть стандарту Євро-2. І з цієї причини експерти очікують різкого збільшення пропозиції старих машин з Європи і США, що знизить ціни на них, як мінімум, на 10%.

Тобто, на середньостатистичній іномарці вартістю 10 тисяч доларів можна буде заощадити тисячу доларів.

Можливі й додаткові знижки. Зокрема, якщо Рада схвалить вже поданий законопроект щодо розмитнення євроблях. У ньому пропонується зробити більш дешевим переоформлення авто на європейських номерах. Не виключено, що якщо водії поставлять свої євробляхи на українські номери, частина з них виявиться на вторинному перепродажу. Через велику пропозицію цінник на такі машини можуть знизити на 5-10% і більше.

Дешевий бензин і дорогий автогаз

А ось автомобільне паливо може піднести сюрпризи. Ціни на бензин і дизель прив’язані до курсу євро. «Підвищення або зниження курсу на 1 гривню дає подорожчання або здешевлення палива на 60 копійок за літр протягом двох тижнів», – пояснив керівник спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.
Тобто, якщо курс долара зафіксується на нинішній позначці, то бензин і дизель в ціні особливо не зміняться. Але, якщо долар буде за 27 гривень, як закладено в бюджеті-2020, то автомобільне паливо подорожчає на 1,8-2 гривні за літр. Втім, це правило працює лише при стабільній ціні на нафту. Якщо вона буде підвищуватися, то варто очікувати і додаткового подорожчання всіх нафтопродуктів. Правда, на тлі прогнозів про нову світову економічну кризу рекордні ціни на нафту наступного року навряд чи можливі.

З автомобільним газом – окрема історія.

Вже зараз, незважаючи на зміцнення гривні, він різко подорожчав. За даними спеціалізованого майданчика enkorr, в листопаді оптова ціна скрапленого газу підскочила на 11% до 19,8 тисяч гривень за тонну. А з початку грудня зафіксовано зростання ще на 1,5%, до 20,1 тисячі гривень. Вже 10 грудня в черговий раз змінилися цінники на заправках – зростання склало 5-25 копійок на літрі.

Але ціни можуть бути ще вищими. Газові асоціації вже звернулися з листом до президента з проханням не допустити перегляду ставок акцизного збору на скраплений газ, що передбачає прийнятий в першому читанні законопроект №1210. Акциз пропонується підняти з нинішніх 52 до 136 євро за тисячу літрів. І це, за підрахунками профільних асоціацій, призведе до зростання газових цінників на заправках ще на 4-5 гривень за літр. Тобто, замість нинішніх 12,5 гривень автогаз будуть продавати вже за 16,5-17,5 гривень.

До речі, в цьому ж законопроекті йдеться і про зниження акцизу на бензин – з 213,5 до 170 євро за тисячу літрів, тобто на 20%. І, якщо такий перегляд акцизів все ж таки відбудеться, варто очікувати додаткового здешевлення бензину. У цьому випадку автовласники, які раніше ставили на машини газове обладнання, щоб заощадити, швидше за все, знову будуть заправлятися бензином.

Але в законопроекті №1210 багато лобістських моментів (перегляд акцизів просуває «Укртатнафта», яка входить в орбіту впливу олігарха Ігоря Коломойського). Тому яку акцизну модель в результаті оберуть – поки що неясно.

Back to top button