Україна

Стало відомо, кого США відправлять на саміт «Кримської платформи» в Києві

Міністр транспорту США Пітер Буттіджедж представлятиме США на саміті “Кримської платформи”, що відбудеться 23 серпня 2021 року в Києві. Про це «Суспільному» повідомив член “Кримської платформи”, депутат Верховної ради і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв (“Європейська солідарність”).

«Сполучені Штати направляють (в Україну – ред.) міністра транспорту, він досить впливова фігура в Кабінеті міністрів США, це Піт Буттіджедж», — розповів Джемілєв.

Він додав, що раніше в дипломатичних колах не виключали візиту президента Джо Байдена, але очільник Білого дому поки не приїде.

«Я зустрічався з Куртом Волкером (дипломат, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України у 2017—2019 роках – ред.) і він сказав, що з ряду причин Байден не приїде. І, крім того, у Байдена специфічні відносини з Україною, через те, що намагався використати у своїй передвиборчій кампанії Трамп, то через це швидше за все він не приїде. Навіть, якщо дуже захоче, його оточення постарається його відмовити», — додав Джемілєв.

Офіційно Білий дім ще не оголошував, хто очолить американську делегацію під час візиту в Україну. Заступник помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії Джордж Кент уточнив лише, що це буде член уряду.

Наразі Буттіджеджа немає в офіційних списках делегації Білого дому, однак джерелавидання у дипломатичних колах також підтвердили про приїзд міністра транспорту США на саміт “Кримської платформи”.

Пітер Буттіджедж — політик, міністр транспорту США, колишній мер міста Саут-Бенд у штаті Індіана. Він лейтенант резерву ВМС США, ветеран війни в Афганістані, працював у міжнародній консалтинговій компанії McKinsey & Company.

Буттіджедж планував висуватися в кандидати в президенти від Демократичної партії на виборах 2020 року, але згодом зняв свою кандидатуру. Він став першим міністром зі спільноти ЛГБТ (є відкритим геєм – ред. 1News), якого затвердив Сенат.

У публічних виступах Буттіджедж неодноразово заявляв, що Росія є “руйнівною”, “ворожою” силою на світовій арені, і що її форма “олігархічного капіталізму” є серйозною проблемою для Сполучених Штатів. Він закликав офіційний Вашингтон дати відсіч “націоналізму, ксенофобії і гомофобії” Росії, а також її втручанню в сусідні країни та втручанню у вибори в США.

Back to top button