Україна

Стало відомо, хто поїде навчатися на F-16


Стало відомо, хто поїде навчатися на F-16

Пілоти, які першими поїдуть навчатися управлінню американськими винищувачами, пройшли жорсткий відбір, до них була низка вимог.

Україна у першій хвилі відправить на навчання управлінню винищувачами F-16 своїх найкращих пілотів, які пройшли жорсткий відбір. Про це розповів спікер Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в інтерв’ю Українській правді.

Він повідомив, що список першої хвилі вже складений.

“Пілоти уже, як то кажуть, на низькому старті, перша хвиля відібрана – кращих пілотів, які є, які мають бойовий досвід, які мають сотні годин нальоту, які володіють англійською мовою, які мають більш-менш молодий вік, адже нам потрібні перспективні пілоти, щоб уже в подальшому вони стали наставниками і інструкторами для тих, хто поїде пізніше навчатись. Список оновлюється, адже інколи пілоти гинуть, але потрібно розуміти що першим поїдуть кращі з кращих”, – зазначив Ігнат.

Він також висловив впевненість, що українські пілоти приємно здивують західних військових та зможуть достатньо швидко опанувати F-16.

“Це такий оптимістичний сценарій, що зможуть це зробити за чотири місяці. Дехто з льотчиків каже: “Я вже за два місяці буду літати, за три”. Ну дуже хочуть. І наші партнери, які навчали наших фахівців на інші системи, на Patriot, IRIS-T, NASAMS, не були надто оптимістичного налаштовані стосовно навчання. Ну ті українці приїдуть, ну що вони там, ні мови не знають особливо, працюють на тих старих комплексах С-300, а у нас такі системи. Приїхали українці і, як завжди буває в Європі, здивували, зробили все для того, щоб зробити якомога швидше і раніше встановлених термінів, повернулись в Україну і вже навіть встигли “Кинджали” збити”, – сказав він.

Спікер Повітряних сил ЗСУ розповів, що перевагою F-16 є автоматизація багатьох процесів, що дозволяє пілоту сконцентрувати увагу на виконанні бойових завдань.

“Ручка управління льотчика посередині у наших, а там уже джойстик справа. Багато в чому система управління в F-16 автоматизована, льотчику не доводиться відволікатись на якісь процеси, які треба робити в Міг-29, де є 300 тумблерів кнопок, які треба контролювати постійно. Просто треба звикнути, перенавчитися”, – сказав він.

Ігнат зазначив, що головне – навчитися застосовувати весь спектр озброєння, яке має F-16.

Нагадаємо, 5 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна вже направила до Британії перші групи своїх пілотівна навчання управлінню західними винищувачами. Однак, Ігнат це спростував, заявивши, що вирушили перші групи авіаційних фахівців, які вивчають можливість подальшого розгортання навчання українських льотчиків

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button