Україна

Стало відомо, хто і як зможе скористатися коштами з економічного паспорту українця

Скористатися коштами, які накопичуватимуться на економічних паспортах українців, запровадження яких сьогодні анонсував Президент України Володимир Зеленський, зможуть повнолітні, які 5 останніх років прожили в Україні. Про це в ефірі «24 каналу» сказав депутат від «Слуги народу» Дмитро Костюк, який є одним з творців законопроекту про економічні паспорти.

«На що гроші витратять – тут, звісно, є різні підходи. Є варіант, що на купівлю власного житла в Україні, але це залежить від цін на нерухомість. Також можна буде на освіту, але освіту в Україні», – розповів нардеп.

За його словами, розглядаються варіанти, щоб можна було витрачати ці гроші раніше, ніж людина досягає повноліття. «Наприклад, на лікування, тому що бувають різні ситуації», – зазначив Костюк.

За словами Костюка, економічний паспорт не встигнуть внести у проект бюджету на 2022 рік. Через це в законопроекті прописали, що він діятиме не з 2022 року, а з 2023 року.

«Тому у 2022 році кошти йтимуть справді на інфраструктуру, а у 2023 році йтимуть саме на економічний паспорт», – сказав він.

Костюк розповів, що наразі дискусійним є питання, чи діти, які народились у 2022 році, матимуть економічні паспорти. Це ще обговорюватимуть.

«Думаю, що справедливо, подаючи документи 2021 року, вписувати дітей народжених цього року. Думаю, що це питання обговорюватимуть уже в день подання, коли будуть готові всі документи», – сказав нардеп.

Нагадаємо, сьогодні під час послання до депутатів Верховної Ради Президент Володимир Зеленський заявив про запровадження економічного паспорту українця, на якому накопичуватимуться кошти від ренти на видобуток надр.

Back to top button