Україна

США знову почали тиснути на Зеленського

Білий дім намагається спонукати Зеленського боротися з повальною корупцією в його країні, що життєво важливо для стабілізації економіки та збереження незалежності від Росії

Президент України Володимир Зеленський, телефонна розмова якого з Дональдом Трампом призвела до першого імпічменту президента США, ще не розмовляв з Джо Байденом. Це немає нічого спільного з корумпованою спробою Трампа змусити Зеленського розкопати компромат на Байдена. Натомість, нова адміністрація США намагається спонукати Зеленського боротися з повальною корупцією в його країні, що життєво важливо для стабілізації економіки та збереження незалежності від Росії.

Про це йдеться в редакційній статті американського видання The Washington Post, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Зеленський, колишній актор і політичний неофіт, був обраний у 2019 році на обіцянках боротись з олігархами, корумпованими суддями і мафіозними мережами, які переслідували України з моменту здобуття незалежності від Радянського Союзу. Але в 2020 році Зеленський зробив кроки назад, звільнивши реформаторів з Кабінету Міністрів та Національного Банку, загальмувавши судові реформи і заходи проти олігархів.

Цей відкат змусив Міжнародний валютний фонд призупинити виплати по кредитній угоді на 5 мільярдів доларів, без якої Україна, можливо, не зможе виплатити борг наприкінці 2021 року. Це також турбує прихильників Києва в Сполучених Штатах, які залишаються найважливішим союзником України, незважаючи на хаос, внесений у відносини Трампом. Військова допомога США допомогла запобігти подальшій агресії проти України з боку Росії, яка вторглася і анексувала Крим і досі контролює частину східної України.

Байден був рішучим прихильником незалежності України в якості віце-президента США, відвідавши країну і зажадавши звільнення корумпованого державного прокурора. Нова адміністрація відновлює цю політику: в телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою держсекретар США Ентоні Блінкен «підкреслив важливість збереження Україною прогресу в боротьбі з корупцією і реалізації верховенства закону і економічних реформ». На початку березня 2021 року, США запровадили санкції щодо Коломойського на підставі корупції.

Зеленський, який справедливо чинив опір тиску Трампа з політичних мотивів, схоже, намагається відповісти Байдену. Він вжив заходів проти одного впливового проросійського олігарха, відключивши телевізійні мережі, які він контролював. Він спробував провести важливу судову реформу через парламент. Влада порушила кримінальні справи проти трьох колишніх посадових осіб банку, який колись контролював Коломойський, з якого начебто було викрадено 5,5 мільярда доларів.

Офіс Зеленського опублікував заяву у відповідь на санкції США, в якій подякував своїм партнерам за підтримку в «битві з олігархами». Але Зеленський повинен продемонструвати більшу прихильність цій боротьбі. Він повинен наполягати на судовій реформі, відновити незалежність центрального банку і виключити будь-які спроби послабити Національне антикорупційне бюро. Він повинен недвозначно порвати з паном Коломойським і підтримати кримінальну справу проти нього. Переживши президента США, який намагався його корумпувати, Зеленський тепер має можливість налагодити партнерські відносини з Байденом, які можуть допомогти Україні вирватися з тенет Росії і приєднатися до демократичного Заходу.

Back to top button