Події

Підсумки 18.07: Рамштайн і справа РФ проти України

Підсумки 18.07: Рамштайн і справа РФ проти України

Союзники України провели чотирнадцяте засідання у форматі Рамштайну

Чергова зустріч у форматі Рамштайн відбулася у віртуальному форматі; ЄСПЛ відмовив Росії в задоволенні позовних вимог проти України. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Відбувся чотирнадцятий Рамштайн

На 14-й зустрічі у форматі Рамштайн обговорювалось постачання зброї та обладнання, терміново необхідних для звільнення території України. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков. На зустрічі визначили пріоритетом постачання зброї та обладнання, які терміново необхідні для звільнення української території.Також у фокусі протиповітряна оборона, боєприпаси та бронетехніка для України.

ЄСПЛ відхилив позов Росії до України у повному обсязі

Європейський суд із прав людини у повному обсязі відмовив у задоволенні позовних вимог Росії до України. Позов був направлений до ЄСПЛ урядом Росії 22 липня 2021 року. У ньому було висунуто 10 груп звинувачень, зокрема в нібито адміністративних практиках “вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеження на використання російської мови та нападу на російські посольства та консульства”. У цьому ж позові Росія намагалася покласти на Україну відповідальність за катастрофу авіалайнера MH17, скаржилася на блокування Північно-Кримського каналу та просила ЄСПЛ застосувати тимчасові заходи, зокрема зобов’язати Україну відновити подання води до Криму та припинити “утиски” російської мови.

США оголосять новий пакет військової допомоги на $1,3 млрд

Найближчими днями США мають оголосити про нову військову допомогу Україні на $1,3 млрд. Новий пакет військової допомоги від США включатиме засоби протиповітряної оборони, системи боротьби з безпілотниками, дрони та боєприпаси. Також США планують передати Україні установки для боротьби з безпілотниками VAMPIRE, а також ударні безпілотники Phoenix Ghost та Switchblade.

Гаубиці M777 із касетними боєприпасами США вже на позиціях навколо Бахмута

Американські касетні боєприпаси прибули в Україну і будуть готові до використання “протягом кількох днів” щонайменше на Бахмутському напрямку. Про це заявив командувач Сухопутних військ Олександр Сирський.

Кількість жертв квітневого удару по Умані зросла

У лікарні померла одна з дев’ятнадцятьох постраждалих внаслідок російського удару по Умані 28 квітня. Як зазначив начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, 26-річна жінка стала 24-ою жертвою ракетної атаки

Україна відбудує Каховську ГЕС, яку знищили російські агресори

Уряд схвалив експериментальний проект. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.  Проект розрахований на два роки. На першому етапі спроектують всі інженерні конструкції, підготують необхідну базу для відновлення. Другий етап проекту розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи.

РФ вночі атакувала Україну Калібрами та 36 дронами Shahed-136

Російські окупанти атакували Україну ракетами Калібр та дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 18 липня. Військові заявляють, що ворог запустив шість Калібрів та 36 ударних дронів Shahed-136. Крилаті ракети запускалися, ймовірно, з фрегата Адмірал Ессен, а дрони – з району полігону Чауда у тимчасово окупованому Криму. Сили протиповітряної оборони збили всі ракети та 31 БПЛА, а також один безпілотник-розвідник.

Дубайський гігант DP World отримав статус міжнародного спонсора війни

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) додало дубайську компанію DP World до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів не лише не припиняє вести бізнес з РФ, а й посилює співпрацю з агресором. Так, у червні дубайська компанія підписала угоду з російською державною корпорацією”Росатом про розвиток Північного морського шляху. Прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін заявив, що це стратегічний проєкт, який додатково принесе в бюджет Росії понад 200 млрд. долларів.

Україна посіла 30 місце у рейтингу паспортів

Український паспорт піднявся у міжнародному рейтингу компанії Henley & Partners ще на чотири рядки. Він посів 30 місце за кількістю країн, куди громадяни можуть їздити без віз. За рік громадяни України отримали можливість у рамках безвізового режиму відвідувати Джибуті, Ізраїль та Сурінам. Загальна кількість держав, з якими Україна встановила безвізовий режим, зросла до 146-ти.Україна розділяє 30 місце з Гренадою та Сент-Люсією.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button