Україна

США розглядають варіанти статусу для РФ – посол


США розглядають варіанти статусу для РФ – посол

В американському Конгресі можуть знайти окрему категорію для РФ та ухвалити новий закон, пояснила Оксана Маркарова.

 
У Конгресі США розглядають можливість знайти нову категорію для статусу Росії, назвавши її “державою-агресором”, “державою-терористом” або “державою-агресором, що вчиняє терористичні акти проти цивільного населення”. Про це повідомила посол України у США Оксана Маркарова в інтерв’ю Суспільному, оприлюдненому напередодні.
 
Вона нагадала, що є статус, який називається державою-спонсором тероризму, куди входять чотири країни: Північна Корея, Сирія, Куба й Іран. Україна досить довгий час веде переговори з колегами і партнерами про те, що РФ необхідно додати до цього списку.
 
“Щоб з одного боку ми назвали РФ правильно, а з іншого – включилися якісь обмеження, що дають змогу ще більше обмежити Росію. Ми, звичайно, розуміємо, що вона ж не спонсор тероризму. Цей статус колись був придуманий саме для країн, які надають допомогу терористичним організаціям на їхній чи іншій території. РФ – сама терорист – країна, у якої регулярна армія, уряд, президент обраний, вони всі військові злочинці. Вони всі офіційно займаються агресією та тероризмом”, – заявила посол.
 
Маркарова наголосила, що перше питання – те, “як ми назвемо РФ, і друге питання – що за цією назвою стоятиме”.
 
Також вона зазначила, що один з альтернативних варіантів, який обговорювався, але який ще не прийнятий – це знайти окрему категорію для РФ та прийняти новий закон у Конгресі, назвавши її державою-агресором, або державою-терористом, або державою-агресором, що здійснює терористичні акти стосовно цивільного населення.
 
“Це зараз в активному обговоренні… Для нас це є ключовим пріоритетом на 2023 рік”, – резюмувала вона.
 
Раніше ЗМІ повідомили, що Білий дім і Конгрес США підготували законопроект, який оголосить Росію “державою-агресором”. Це розв’яже руки адміністрації президента Джо Байдена щодо деяких дій проти РФ.
 
Нагадаємо, 23 листопада Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму.
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button