Україна

США планують озброїти українські кораблі ракетами

Але ракети будуть використовуватись не для провокацій, а для захисту українських кораблів під час таких інцидентів, який трапився у 2018 році в Керченській протоці

США працюють над зміцненням українського військово-морського флоту, який був знищений після російської окупації Криму у 2014 році через посилення Москвою власних сил в цьому регіоні в якості загрози для південно-східного флангу НАТО.

Про це йдеться у публікації американського видання CNN, інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Активізація зусиль з надання допомоги Україні передбачає військові навчання «Сі Бриз» у Чорному морі, які були значно скорочені через пандемію коронавірусу, але у них всеодно взяли участь представники 8 країн, залучивши 19 літаків, 26 кораблів і есмінець класу Arleigh Burke USS Porter. Вони пройшли через декілька днів після військових навчань Росії із залученням майже 150 тисяч військовослужбовців, 400 літаків і 100 бойових кораблів, які підкреслюють напруженість у відносинах НАТО і Москви.

Останнім часом, ця напруженість ще більше загострилась, оскільки США звинуватили Москву у кібератаках на організації-розробники вакцини проти коронавірусу, а також використання російських найманців для дестабілізації ситуації в Лівії. Також напружені відносини підкреслили повідомлення про те, що російські бойовики пропонували бойовикам, пов’язаним з Талібаном гроші за напади на американські війська в Афганістані.

Близько 80% військово-морського флоту України захопила Росія під час окупації Криму у 2014 році і залишила Україні лише один фрегат. Під час нещодавнього візиту до Керчі, російський президент Володимир Путін заявив, що «Росія надалі надаватиме увагу сучасному та боєздатному військово-морському флоту і будуватиме кораблі, оснащені сучасним озброєнням та обладнанням для зміцнення його бойового потенціалу і підвищення стратегічних можливостей». Офіційні особи США уже давно звинувачують Росію у нарощуванні власних збройних сил в Криму, розміщенні додаткових літаків, військових кораблів і ракет і це додає наполегливості Сполученим Штатам зміцнювати своїх союзників в регіоні.

Україні довелось відновлювати свій військово-морський флот практично «з нуля» і Сполучені Штати намагались допомогти цьому процесу. Основна увага в цих намаганнях приділяється меншим кораблям, які знаходяться ближче до берега і таким чином Україна може контролювати свої прибережні води. США, зокрема, надали Україні два списаних катери берегової охорони острівного класу і нові патрульні катери Mark VI, які є ідеальними на мілководді Азовського моря. Представник міністерства оборони США повідомив, що Київ зараз перебуває у процесі придбання ще трьох катерів берегової охорони острівного класу, а уряд України фінансує модернізацію законсервованих кораблів, які передаються в межах програми надлишкового озброєння.

Пентагон нещодавно оголосив про плани надати Києву декілька патрульних катерів Mark VI, а Державний департамент США схвалив продаж 16 додаткових патрульних катерів, шість з яких будуть оплачені в межах програми допомоги США. Максимальна глибина Азовського моря становить лише 14 метрів і тому воно є надто мілким для більшості військових кораблів, але ідеальним для патрульних катерів типу Mark VI.

В той час, як патрульні катери оснащені гарматами з дистанційним керуванням, представники міністерства оборони США зазначили, що зараз активно розглядають можливість озброїти українські кораблі ще більшою вогневою міццю – корабельними ракетами, здатними вражати військові позиції супротивника. Командуючий ВМС України, контр-адмірал Олексій Неїжпапа заявив, що придбання протикорабельних ракет є головним пріоритетом для української армії.

Але ракети покликані не для провокацій, а для захисту кораблів під час таких інцидентів, який трапився у 2018 році в Керченській протоці. Як відомо, тоді російські війська захопили три українські судна і 24 моряків взяли у полон під час проходження Керченської протоки, яка з’єднює Чорне та Азовське моря і є єдиним маршрутом для кораблів, які курсують у портові міста на сході України.

Back to top button