Україна

США можуть передати ракети для розблокування портів

США можуть передати ракети для розблокування портів

Фото: Reuters

Ракети великої дальності допоможуть розблокувати Чорне море

Білий дім працює над тим, щоб передати сучасні протикорабельні ракети для українських винищувачів, щоб допомогти подолати блокаду Чорного моря Росією.

 

США розглядають або для прямого постачання в Україну, або шляхом передачі з європейських країн два типи потужних протикорабельних ракет – Harpoon виробництва Boeing та Naval Strike Missile виробництва Kongsberg, Raytheon Technologies. Про це повідомляє Reuters.

 

Україна вже просила США ракети, які можуть відтіснити російський флот від портів Чорного моря, що дозволить відновити постачання зерна та іншої сільськогосподарської продукції по всьому світу. Однак у Штатах говорили про перешкоди у наданні потужнішої зброї великої дальності в Україну, посилаючись на необхідність тривалого навчання, труднощі з обслуговуванням обладнання чи побоювання, що американське озброєння може бути захоплене російськими військами.

 

Однією з проблем, які заважають Україні отримати ракети, обмежена доступність платформ для запуску Harpoon з берега, за словами кількох чиновників, це технічно складне рішення, оскільки це в основному ракета морського базування.

 

Однак два американські чиновники заявили, що Сполучені Штати працюють над потенційними рішеннями, які включали б зняття пускових установок з американських кораблів та передачу їх Україні.

 

Брайан Кларк, військово-морський експерт Інституту Гудзона, сказав, що від 12 до 24 протикорабельних ракет Harpoon, з радіусом дії понад 100 км було б достатньо, щоб загрожувати російським кораблям.

 

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button