Україна

Справа проти Порошенка та Байдена базувалась на інформаційному вкиді російського сайту, – адвокати

Кримінальне провадження, яке було відкрите проти п’ятого Президента Порошенка, президентів США Обами і Байдена за заявою Рената Кузьміна та інших нардепів від ОПЗЖ, базувалось на інформаційному вкиді одного з російських сайтів. За цим ресурсом стоїть кремлівський пропагандист Пригожин, більше відомий як організатор «фабрики тролів» в Ольгино та спонсор ПВК «Вагнер».  Про це під час прес-конференції повідомили адвокати п’ятого Президента Порошенка Ілля Новіков та Ігор Головань, повідомила 1News прес-служба «Європейської солідарності».

Вони також зазначили, що справа, яку відкрили 17 грудня 2019 року, була закрита НАБУ 25 січня 2021 року.

«Ця історія – яскравий приклад того, як фабрикуються провокаційні заяви, провадження агентами впливу РФ за допомогою мешканців владних кабінетів України», – говорить Головань.

«Коли народний депутат виступає фактично принтером і листоношею для пригожинського ресурсу – це соромно. Ще більше соромно, коли цим займається група народних депутатів», – говорить Ілля Новіков.

Очевидна абсурдність заяви нардепів з ОПЗЖ не завадила більше року витрачати величезні ресурси з державного бюджету на це начебто розслідування, яке зрештою було закрите, – наголошують адвокати.

Вони також звертають увагу на те, що найбільше асбурдних справ проти Порошенка «наплодило» Державне бюро розслідувань.

«У ДБР є явний запит на будь-які заяви щодо Порошенка. І якщо там написаний абсурд – неважливо, тим краще, тому що абсурд простіше розслідувати, ніж правдоподібну історію. Коли розслідуєш абсурд – більше місця для маневру, і ти можеш робити що хочеш. Бо якщо керівництво це схвалює, воно скаже, що ти молодець, працюй ще. Працюють за державні кошти», – наголошує Ілля Новіков.

«ДБР наполягає на тому, щоб за будь-яку ціну залишатися на території Печерського суду. Їх не влаштовує жоден суд Києва, а конкретно Шевченківський, який вони мали б вважати своїм судом. Печерський суд демонструє двоякий підхід. Завжди, коли подається заява проти Порошенка, це заява, яку необхідно розслідувати», – говорить Новіков.

Натомість ДБР закрило провадження проти самого Рената Кузьміна, якого треба притягнути до відповідальності через  неправдиве повідомлення про злочин – кажуть адвокати.

«На сторожі інтересів російських агентів впливу як завжди у нас стоїть  ДБР, яке закрило провадження стосовно Кузьміна. Ми зараз оскаржуємо це закриття. Ми стверджуємо і домагаємося, що ця група народних депутатів вчинила завідомо неправдиве повідомлення про злочин», – наголошує Ігор Головань.

«Це – яскравий приклад кримінального провадження проти п’ятого Президента. Воно базується на подібному інсайті, вкинутому агентами впливу РФ, підтримане відповідними українськими парламентарями і закрите після довготривалого розслідування з боку українських органів з витратою шалених ресурсів. Але ми ще раз наголошуємо, що ми не дозволимо, щоб це так і завершилося. Люди, які підписали цей папірець на підставі цих послань, повинні понести відповідальність за те, що скоїли», – резюмує Ігор Головань.

Back to top button