Україна

Соціологи розповіли про ставлення українців до 9 Травня

Соціологи розповіли про ставлення українців до 9 Травня

Фото: 1News

В Україні відбулася переоцінка ставлення до Дня Перемоги 9 Травня

Усе “радянське” часто тепер сприймається як російське, а далі – як вороже, констатують дослідники громадської думки.

 

Внаслідок збройної агресії Росії проти України стався різкий перелом в ідеологічних поглядах українського суспільства щодо будь-яких маркерів, пов’язаних із країною-агресором. Відбулася “декомунізація” та “дерусифікація” громадської думки. Про це у середу, 4 травня, свідчать дані опитування соціологічної групи Рейтинг.

 

“Усе “радянське” часто тепер сприймається як російське, а відповідно – вороже. Головна причина – використання російською пропагандою у війні проти радянських символів і спекуляцій на “спільному” історичному минулому”, – йдеться у повідомленні.

 

Однією із ключових змін в історичній пам’яті є переоцінка ставлення до Дня Перемоги 9 Травня. Якщо до 2022 року це свято абсолютна більшість (80%) дорослого населення сприймали як таке, що має вагомий особистісний символізм, то з цього року для значної частини опитаних воно перейшло в розряд пережитків минулого (36%) або ж буденності (23%).

 

Інфографіка групи Рейтинг

 

 

Крім того, “переможний” символізм цього дня змінився на “меморіальний”. З 2012 року фіксували поступову динаміку переосмислення цієї дати. Але війна з Росією різко змінила погляди українців, і сьогодні для 80% опитаних – це День пам’яті, і лише для 15% – День Перемоги (у 2018 році таких було 58%).

 

Інфографіка групи Рейтинг

 

 

Водночас українці високо (78%) оцінюють внесок саме українського народу и перемогу над фашизмом, а 67% упевнені, що саме Україна зробила найбільший внесок у перемогу над Німеччиною у Другій світовій війні. Про Росію такої думки 23%, про Білорусь – 24%, про інші країни СРСР – 21%. Щодо союзників: про найбільший внесок США говорять 30% українців, Великої Британії – 27%.

 

Опитування було проведено 27 квітня 2022 року по всій Україні, за винятком тимчасово окупованих Росією територій Криму і Донбасу. Вибіркова система: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше 3,1%.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button