Україна

Соціологи очікують сюрпризи в другому турі президентських виборів

Опублікувано свіжі результати соцопитувань щодо виборів президента України. За даними соціологічної групи «Рейтинг», лідирують у президентських перегонах лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко (17,1%) та екс-міністр оборони Анатолій Гриценко (9,7%), повідомляє «Главком».

Далі в переліку електоральних переваг українців щільно розташувалась низка політиків, серед результатів яких є справжні сюрпризи. Так, наприклад, чинний президент Петро Порошенко (7,8%) знаходиться нижче лідера РПЛ Олега Ляшка (8,1%) і акктора-коміка Володимира Зеленського (8,5%). Трохи менше Президента набрав музикант Святослав Вакарчук (6,6%).

Два лідери партії «За життя» Євген Мураєв і Вадим Рабінович розташувалися поруч, проте Мураєв обігнав Рабіновича (4,2% проти 3,7%).

Цікавими є й показники так званого перетікання голосів. Виборці Анатолія Гриценка в більшості готові голосувати за Тимошенко, а сам Гриценко подобається симпатикам Президента.

А ось ті, хто вважає своїм кандидатом Зеленського і Вакарчука, не надто схильні віддавати симпатії комусь іншому, що, за словами соціологів, відображає дві тенденції: запит на нові обличчя і високе розчарування у всіх політиках, в першу чергу, серед молоді.

Соціологи відзначають, що якщо глава фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко, який має сьогодні третє місце з 8,9%, не піде на вибори, його голоси перетечуть до Мураєва, збільшивши його показники.

«Мова тут може йти про укладання певних домовленостей і дозволяє припустити, як зняття того чи іншого кандидата позначиться на ході виборчої кампанії», – вважає Любомир Мисів, заступник директора соціологічної групи «Рейтинг».

Окрім того, згідно з дослідженням, антирейтинг продовжує очолювати Петро Порошенко: практично половина респондентів не проголосували б за нього ні в якому разі. За Юлію Тимошенко не проголосували б 28,5%, за екс-прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка – 26,9%, за Олега Ляшка – 26,2%, за Юрія Бойко – 16,1%, за Вадима Рабіновича – 15, 6%.

Опитування проводилося 22 червня – 5 липня 2018 р. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонам і типом поселення.

Вибіркова сукупність 3200 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face).

Похибка репрезентативності дослідження: не більше 1,7%.

Back to top button