Україна

Сьогодні в Україні – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Сьогодні в Україні - День пам яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Фото: Википедия

Кримські татари на місці депортації

Цього року виповнюється 78 років від початку депортації кримських татар із Криму. Депортація розпочалася о третій годині ночі 8 травня 1944 року.

 

Сьогодні, 18 травня, виповнюється 78 років від початку депортації кримських татар із Криму. Цього дня в Україні та світі вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

 

Депортація розпочалася о третій годині ночі 8 травня 1944 року. На збори відводилося від кількох хвилин до півгодини. З собою дозволялося взяти до 20-30 кг речей та їжі на сім’ю, решту майна конфіскувала держава або ж воно діставалося мародерам.

 

До операції з депортації влада залучила 32 тис. військових НКВС. У товарних вагонах людей вивозили до спецпоселення в Узбекистан, в ГУЛАГ та на роботи у Московському вугільному басейні.

 

Під час депортації або в перші роки після неї від голоду або хвороб загинуло 110 тис. кримських татар (46% від депортованих). До 1947 року загальна кількість депортованих становила 238 тис.

 

Після депортації люди продовжували помирати від недоїдання, виснажливої ​​праці, хвороб, відсутності медичної допомоги та холоду.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button