Україна

“Слуги народу” хочуть денонсувати “Харківські угоди”

Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді

Народним депутатам надали для ознайомлення проєкт закону про денонсацію “Харківських угод” із Росією від 2010 року, які РФ скасувала 7 років тому, після окупації Криму.

Ініціаторами законопроєкту значаться нардепи фракції “Слуга народу” Олег Дунда та Олександр Аліксійчук, – інформує 1NEWS.

12 березня проєкт закону надійшов до Верховної Ради і на розгляд керівництва парламенту, 15 березня його спрямували на розгляд профільного комітету, а 16 березня надали для ознайомлення усім парламентарям.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що 28 січня 2021 року Державне бюро розслідувань за погодженням з Офісом генерального прокурора оголосило колишньому президенту України Віктору Януковичу підозру в державній зраді через підписання 21 квітня 2010 року угоди з Росією продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України на 25 років після 28 травня 2017 року в обмін на знижку на газ.

Віктора Януковича підозрюють, зокрема, в тому, що він, за попередньою змовою з вищими посадовцями Російської Федерації, надав тодішньому президенту Росії Дмитру Медведєву допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

У результаті “Харківських угод” було збільшено особовий склад військ та військової техніки Збройнихсил РФ на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України. Це дозволило Росії захопити Крим у 2014 році.

11 березня 2021 року відбулося засідання РНБО, за наслідками якого Службі безпеки України доручено з’ясувати обставини голосування у Верховній Раді за ратифікацю Харківських угод у 2010 році і чи не було в діях нардепів ознак державної зради.

Тому Верховній Раді пропонують денонсувати угоду щодо ЧФ РФ як таку, що суперечить національним інтересам України.

Джерело: Українська правда

Back to top button