Україна

Скільки українці платитимуть за «комуналку» в наступному році

В Україні у 2022 році суттєво зростуть тарифи на газ, електроенергію, гарячу воду та опалення, а рівень інфляції становитиме 8%. Про це йдеться у консенсус-прогнозі Мінекономіки, передає 1news з посиланням на Главком.

Зауважимо, що складений прогноз – це усереднені значення основних прогнозних показників економічного розвитку України, фактично результати опитування провідних, на думку відомства, експертів-аналітиків.

Тарифи на комунальні послуги у 2022 році:

За даними консенсус-прогнозу, ціни збільшаться на:

газ – 20%,
гарячу воду та опалення – 16%,
електроенергію – 17,5%.

Зауважимо, що в Україні тариф на газ не змінюватиметься для населення щонайменше до кінця опалювального сезону 2021/2022, проте наступного року підвищення цін, ймовірно, не уникнути.

Так, згідно з консенсус-прогнозом, середньорічна ціна на імпортований природний газ за 1 тисячу кубометрів становитиме наприкінці 2022 року $347,5, в кінці 2023 – $285.
Хто платитиме за газ 46 гривень за куб:

В Україні ціна на газ для тих, хто користується послугами постачальника останньої надії (ПОН), станом на 3 грудня 2021 року становила 46,7 грн за куб, 6 грудня – 43,7 грн. за куб.

Діяльність ПОН суворо регламентована законодавством, і ціна газу для його споживачів розраховується за відповідною формулою, затвердженою постановою уряду. Тож газопостачальна компанія зобов’язана постачати газ усім своїм споживачам за цією ціною, яка може змінюватися щодня.

«Нафтогаз» звернувся до Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг із проханням перевести всіх клієнтів ПОН на свій річний тариф (7,96 грн за куб), проте комісія досі не ухвалила рішення. Йдеться приблизно про пів мільйона клієнтів.

 

 

Back to top button