Україна

Скільки коштує гектар землі по регіонах країни

Ціна може значно відрізнятись в залежності від того, яке цільове призначення земельної ділянки, повідомляє 1news з посиланням на unian.ua.

За підсумками перших чотирьох місяців ринку землі середньозважена ціна земель сільськогосподарського призначення склала 42354 гривень за гектар.

Про це повідомив під час прес-конференції експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

“Ціна може значно відрізнятись в залежності від того, яке цільове призначення земельної ділянки. Якщо розглядати середньозважену ціну земель “для ведення товарного с/г виробництва”, то вона складає 34 тис. грн/га. Медіанна ціна – близько 31 тис. грн/га. Але якщо подивитись на середньозважену ціну земель “для ведення особистого с/г користування”, то вона буде в кілька разів вища за медіанну ціну (середньозважена ціна складає 52170 грн/га, медіанна – 22877 грн/га – ред)”, – повідомив експерт.

За словами Нейтера, є дві області-лідера, де ціни на товарну землю є найбільшими, – це Київська та Львівська. Притому, що землі в цих регіонах не найродючіші. Справа в тому, що земельна ділянка може також купуватись із перспективою на подальшу забудову.

Ще одним фактором ціноутворення, як зазначив експерт, є родючість землі. Зважаючи на це, найдорожчі в Україні є землі в Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях.

“Якщо розглядати найродючіші регіони, то для Хмельницької, Вінницької, Полтавської та Черкаської областей середня ціна на землі ОСГ складає 30-35 тис. грн/га, на товарну землю – 37-40 тис. грн/га”, – зауважив Нейтер.

Нагадаємо, раніше в уряді прогнозували, що вартість сільськогосподарської землі в Україні досягне близько 50 тис. гривень за гектар.

 

 

 

Back to top button