Україна

Скіфське золото повернулося. Фінал історіїСюжет


Скіфське золото повернулося. Фінал історії

565 предметів, включаючи скіфські та сарматські прикраси та скульптури, привезено до Києва з Нідерландів.

 
Скіфське золото – історична колекція стародавніх скарбів із музеїв Криму повернулася до України після майже 10-річної суперечки з Росією. 565 предметів, включаючи скіфські та сарматські прикраси та скульптури, привезено до Києва з Нідерландів.
 
Колекція, переважно з кримських музеїв, знаходилася на правах оренди в амстердамському музеї Алларда Пірсона, коли Росія анексувала український півострів у 2014 році.
 
І Україна і Росія претендували на цю колекцію, але голландські суди підтримали Київ.
 
Як опинилися за кордоном
 
Багато років партнерами українських археологів, які досліджували городища та могильники у Криму, були німецькі фахівці. Саме вони виступили ініціаторами проведення у Європі великої виставки знахідок пізньоскіфської, грецької, сарматської та готської культури.
 
Міністр-президент федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Ханнелоре Крафт виступила патроном проекту. Виставка під назвою Крим – золотий острів у Чорному морі відкрилася у Рейнському крайовому музеї Бонна 4 липня 2013 року.
 
“Понад дві тисячі унікальних експонатів вперше експонуватимуться за межами України. Серед них археологічні знахідки – знайдені на території південної України та Криму зразки грецької архітектури, китайські скриньки, сарматське золото, римські монети, єгипетські скарабеї, прикраси гунів та готовий, датовані з V століття до н.е. по V століття н.е.”, – повідомляло тоді Міністерство культури України.
 
Виставка у Бонні тривала до 19 січня 2014 року, за підрахунками німецької сторони, її відвідало понад 53 тис. осіб. Після цього, згідно з контрактом, вона переїхала до археологічного музею Амстердама (Нідерланди), що носить ім’я мистецтвознавця Алларда Пірсона. Для огляду колекцію під назвою Крим: золото та таємниці Чорного моря відкрили 7 лютого.
 
У червні 2014 року було заплановано повернення експонатів в Україну, але на той момент ситуація в державі змінилася.
 
 
Довгі суди
 
21 січня 2015 року в Окружному суді Амстердама відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, який музеї тимчасово окупованого Криму, які визнали юрисдикцію Російської Федерації, розпочали проти Амстердамського університету — власника музею Алларда Пірсона.
 
На той момент музей повернув Україні 19 експонатів, які було взято з музею у Києві. Це практично все скіфське золото, про яке говорили в медіа: золотий скіфський шолом, золотий меч і піхви до нього, а також сарматські прикраси, у тому числі знаменита гривня з грифонами та фібула у вигляді дельфіна.
 
Ще 565 експонатів, чи 2111 одиниць зберігання, залишилися в Нідерландах. Окружний суд Амстердама надзвичайно ретельно вів справу про скіфське золото. Ось коротка хронологія. 14 грудня 2016 року суд визнав, що всі експонати виставки є частиною Музейного фонду України та мають бути повернені до цієї країни. Крім того, Україні треба було сплатити вартість зберігання експонатів у запасниках музею — приблизно 111,5 тисяч євро.
 
За місяць після рішення росіяни подали апеляцію. Апеляційний суд довго не міг перейти до вивчення справи по суті. 9 червня 2023 року крапку у всіх позовах було поставлено. Ще за півроку артефакти нарешті повернулися на батьківщину. Нідерландський музей відмовився стягнути з Києва гроші за їхнє зберігання.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button