Україна

Скандал в армії. Звільнення командувача ПС ЗСУСюжет


Скандал в армії. Звільнення командувача ПС ЗСУ

Відставка відбулася після того, як ЗСУ втратили один із винищувачів F-16, наданих західними союзниками.

 
Президент Володимир Зеленський своїм указом звільнив командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука. Традиційно в указі не зазначаються причини звільнення. Тимчасово виконувачем обов’язків командувача Повітряних сил призначено генерал-лейтенанта Анатолія Кривоножка. Такій заміні передувала втрата винищувача F-16 та скандал, що розгорнувся після цього.
 
Пояснення Зеленського
 
Президент опублікував відеозвернення з приводу відставки Олещука, який обіймав посаду командувача Повітряних сил з серпня 2021 року.
 
“Я вирішив замінити командувача Повітряних сил ЗСУ. Я безмежно вдячний усім нашим військовим льотчикам, інженерам, воїнам мобільних вогневих груп, розрахункам ППО. Всім, хто справді бореться для України, — для результату. І це потрібно на командному рівні — ми повинні посилюватися. І берегти людей. Берегти особовий склад. Берегти всіх наших воїнів”, – сказав він.
 
Скандал із катастрофою
 
29 серпня Генштаб ЗСУ повідомив, що 26 серпня під час відбиття масованого ракетного удару з боку Росії зазнав катастрофи F-16, загинув льотчик Олексій Месь.
 
Народний депутат Мар’яна Безугла спочатку заявила, що за її інформацією винищувач F-16 був вражений українською ППО, а потім написала повідомлення, в якому закликала Олещука озвучити свою позицію. Також вона заявила, що “це вже як мінімум третій випадок, коли наш літак з пілотом був збитий власною ППО, два попередні інциденти, які не стосувалися F-16, офіційно списали на росіян”.
 
Олещук у відповідь заявив, що всі обставини катастрофи з’ясує розслідування, а Безугла займається дискредитацією найвищого військового керівництва. “Тому я звертаюся до народного депутата, яка давно продала своє ім’я, для досягнення цих мерзенних цілей. Мар’яна, настане час, проситимете вибачення перед усім військом за те, що наробили, сподіваюся в суді!”, – написав він.
 
Колишній спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав Державне бюро розслідувань та Службу безпеки України розслідувати дії Безуглої після її заяв
 
“Може, вже хтось таки напише заяву на Безуглую в ГБР? Скільки триватиме цей знущання над країною та військами? СБУ тут, напевно, і для вас є робота!” – зазначив Ігнат.
 
Інформація Безуглой про те, що літак F-16 пілота Олексія Меся нібито був “збитий ЗРК Patriot через дискоординацію між підрозділами”, досі не має жодних підтверджень.
 
Хто замінить
 
Олещук народився у Луцьку у 1972 році, закінчив Житомирське вище училище радіоелектроніки ППО, Харківський військовий університет та Національний університет оборони України. Обіймав посади від начальника розрахунку радіотехнічної батареї зенітного ракетного дивізіону С-300 до командира зенітної ракетної бригади. Пізніше був заступником начальника штабу Повітряного командування Південь, заступником начальника штабу Командування Повітряних сил, заступником командувача Повітряного командування Схід. Брав участь в АТО та ООС.
 
Анатолій Кривоніжко народився 27 липня 1965 року.
 
З 2006 до 2008 року був командиром 114 бригади тактичної авіації. З 2015 року – командувач повітряного командування Центр Повітряних сил ЗСУ. Президент України Володимир Зеленський особисто вручав Кривоніжку орден Золотої Зірки. Йому також присвоїли найвище звання – Героя України у 2023 році.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − 2 =

Back to top button