Україна

Скандал навколо декомунізації у Харкові: активіст розповів, як збирають підписи

Петиція про перейменування проспекту Петра Григоренка на маршала Жукова менш ніж за дві доби обидві набрали понад п’ять тисяч голосів. Саме стільки потрібно для розгляду питання міськрадою. Однак, активісти обурюються такій перспективі і вважають її комфортною для влади. Про це йдеться в програмі «Перші про головне», пише 1NEWS, посилаючись на ZIK.

Громадські активісти переконують: дійти голосування у Харкові можуть тільки зручні для влади петиції.

«Проголосувати просять бюджетників, публічно закликають профкомоми в університетах. Наприклад, в ХАІ, звертаються до студентів, аби і вони віддавали свої голоси за реваншистські позиції», – зазначає голова ГО «Традиція і порядок» Семен Соха.

Мер Харкова Генадій Кернес ініціативу перейменування підтримав. Переконаний, що повернення імені Жукова конфліктів у Харкові не спричинить.

«Перейменування проспекту на маршала Жукова – історична справедливість», – впевнений харівський міський голова Генадій Кернес.

Харків’яни одностайної позиції щодо назви – не мають.

«Я б залишила старі назви, тому що приїжджим – незручно. Я прожила все життя у Харкові. Але от приїхала і мені складно орієнтуватися по назвах», – каже місцева мешканка Аліна.

«Краще б дороги відремонтували, провулки покращили, прибрали деякі генделики, а не назви вулиць змінювали», – коментує харків’янка Оксана.

Проспект Маршала Жукова перейменували 2016-го. Тепер він має ім’я засновника Української Гельсинської спілки, дисидента та правозахисника Петра Григоренка.

На заяву мера та появу петиції відреагували в Українському інституті національної пам’яті. Його голова Володимир В’ятрович зазначив: перейменування є порушенням закону. Тому, якщо мерія ухвалить повернення старої назви – звертатимуться до Генпрокуратури. Незважаючи на важливу роль Георгія Жукова у Другій світовій та визволенні Харкова, його постать досить суперечлива, кажуть історики.

«Його називали катафалком чи м’ясником. Відсотки втрат у його арміях були високими. Він очолював Міноборони СРСР і був членом президії ЦК комуністичної партії України. Тому Жуков підпадає під дію закону про декомунізацію», – говорить координаторка «Харківської топонімічної групи» Марія Тахтаулова.

На засіданні міської комісії з питань топонімів, питання про перейменування проспекту до порядку денного не внесли. Перейменують лише коли таке рішення ухвалять міські депутати.

Нині петиція на рогляді самого ж мера міста. Рішення щодо перейменування він має ухвалити протягом 10 днів.

Нагадаємо, мер Харкова Геннадій Кернес у сесійній залі обматюкав екс-депутата Дмитра Мариніна, який виступав проти підвищення тарифів на проїзд у міському транспорті.

Back to top button