Цікаве

Карта повітряних тривог онлайн. Де подивитися


Загроза ракетних ударів і авіаударів по всій території України залишається досі. Ігнорування повітряної тривоги, на жаль, може коштувати життя.


 


Росія відстріляла в Україні більшу частину свого ракетного арсеналу, каже президент України Володимир Зеленський. Але окупанти ще мають ракети, щоб тривалий час продовжувати “ракетний терор” українців.


 


Іноді з різних причин і обставин повітряну тривогу, що звучить із систем цивільної оборони, можна не почути. 1News зібрав добірку сайтів, а також програму, що дозволяє дізнатися про небезпеку у своєму регіоні й оцінити обстановку по всій країні.


 


 


Як стежити за повітряними тривогами онлайн


 


Карта від розробників українського офісу ArgoPrep дозволяє спостерігати наявність тривог не лише в областях, а й в окремих містах. Крім того, на сайті можна знайти іншу цікаву інформацію – від історії та тривалості тривог до статистики часу проведеного жителями регіону в сховищах.


 


 


Короткий сайт від розробника @gm. Також дозволяє стежити за ситуацією тривоги і її скасування в областях. Також на сайті є розділ з відповідями на питання, що часто ставляться.


 


 


Сайт скоріше орієнтований на іноземних громадян, дозволяє стежити за жахливою статистикою повітряної загрози в Україні. Наприклад, той факт, що з початку війни близько 58% всього часу українцям загрожувала небезпека з неба.


 


Незважаючи на автооновлюваність інформації на сайтах з офіційних джерел, їхні автори не рекомендують спиратися виключно на них, а закликають стежити за офіційними джерелами й урядовими каналами інформації.


 


 


 


Крім того, є програми для мобільних смартфонів, які попереджають про повітряну тривогу у вашому місті/ районі/ територіальній громаді/ області. Найпопулярніша серед них – Повітряна тривога від Ajax Systems Inc.


 


Розробники повідомляють, що за правильного налаштування програма Повітряна тривога голосно вмикатиме сирену навіть у беззвучному режимі смартфона. Про завершення повітряної тривоги застосунок сповіщатиме голосом радника керівника Офісу президента Олексія Арестовича.


 


Програма не вимагає реєстрації, не збирає персональні дані чи дані про геолокацію, зазначають розробники.


 


 


Російські ракети: скільки їх ще лишилося


 


Росія завдає ракетних ударів по цивільних об’єктах України з перших днів війни. Атаки особливо посилилися після того, як Збройні сили України до квітня вибили їх з півночі. Таку тактику називають демонстрацією безсилля перед українською армією – тому окупанти б’ють по мирних українцях.


 


Російські ракети запускаються з різних типів установок – як наземних, так і повітряних і водних. Окупанти для ракетних ударів використовують свої та окуповані території, а також територію Білорусі й акваторію Чорного моря.


 


25 квітня прес-секретар Міноборони України Олександр Мотузяник повідомив дані розвідки про військові кораблі РФ, розміщені ворогом неподалік українського узбережжя.


 


Зокрема, у Чорному морі Росія розмістила вісім військових кораблів, озброєних високоточними крилатими ракетами Калібр. Поки що можна припустити, що цих ракет – 58. Усі вони є потенційною загрозою для мешканців України і споруд різного призначення на її території.


 


За два місяці повномасштабної війни в Україні Росія використала 70% своїх високоточних ракет, повідомив журналіст-розслідувач, засновник проекту Bellingcat Христо Грозев.


 


“У них залишається приблизно 30% того, з чим вони почали війну. Тут ще є питання: хто працює із цими ракетами? Адже ресурс, який вміє скеровувати ці ракети, теж обмежений. Наша розвідка вказує, що це близько 30-40 осіб”, – сказав він минулої неділі в ефірі національного телемарафону.


 


Грозев зазначив, що Україна працює не лише на збивання та знищення ракет, а й на виявлення осіб, які можуть програмувати ці ракети.


 


Цими вихідними Генштаб ЗСУ повідомив, що Росія стягнула до східних кордонів України додаткові ракетні комплекси Іскандер-М. Імовірно, їх буде направлено на атаки на Харків.


 


Зазначимо, що українська система протиповітряної оборони збиває близько 70% російських ракет, як показує статистика. За підрахунками Вашингтона, відсоток невдалих ракетних пусків Росією варіюється з кожним днем ​​і перебуває в діапазоні від 20 до 60%.


 


Незважаючи на ці цифри, від ракетних ударів окупантів в Україні щодня гинуть мирні громадяни. Тому дуже важливо не ігнорувати сирени і вирушати в безпечне місце, яке можна покинути лише після сигналу про відбій тривоги.


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button