Україна

Мін’юст домовляється про безоплатне повернення Україні скіфського золота


Мін юст домовляється про безоплатне повернення Україні скіфського золота

Міністерство юстиції веде переговори, щоб Україна отримала колекцію без оплати, а поки що йдеться про значну суму за зберігання експонатів у музеї Пірсона.

Міністерство юстиції веде переговори з нідерландським музеєм щодо безоплатного повернення скіфського золота в Україну. Про ку в ефірі телемарафону повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

“Справді, є певна сума, яку ми маємо сплатити за зберігання цієї колекції в нідерландському музеї. Наразі Міністерство юстиції веде переговори, щоб ми якнайшвидше отримали без оплати цю колекцію назад в Україну”, – сказав Ткаченко.

Нагадаємо, на початку 2014 року колекцію скіфського золота було передано для виставки в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. На момент виставки Крим уже був окупованийРосією. З того часу права на скіфське золото оскаржувалися в суді.

Ідеться про колекцію унікальних археологічних скарбів: зброю, коштовне каміння, цінні китайські лаковані скриньки, золоті прикраси скіфів. Один із дорогоцінних екземплярів виставки – стародавній скіфський шолом, якому понад 2400 років. Вартість всієї експозиції оцінюється в понад мільйон євро.

Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив рішення, що колекція скіфського золота з музеїв Криму має бути передана Україні.

Скіфське золото – наше, але слід заплатити кругленьку суму

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button