Україна

Шмигаль за дорученням Зеленського буде знижувати тарифи на газ

Уряд напрацював два підходи для зниження тарифів

Після «тарифних» протестів у містах України президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів розв’язати проблему високих тарифів на газ для населення.

Прем’єр Денис Шмигаль уже розповів, як це робитиме, – повідомляє 1NEWS.

Так, Зеленський провів відповідну енергетичну нараду за участі прем’єра та профільних міністрів.

«Тарифи на газ для населення мають бути справедливими. Ціна на газ зростає на ринку через погодні умови та інші причини, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян», — сказав президент.

Також в ОП кажуть, що на нараді було сказано, що Кабмін представить «системні рішення» щодо вибудовування балансу на енергетичному ринку. Саме їх, схоже, Денис Шмигаль представив у Facebook.

За його словами, уряд напрацював два підходи для зниження тарифів.

Перший — формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах “мінус” транспортування газу до України». Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Це пропонує Міненерго.

Автором другого підходу є державна компанія «Нафтогаз», яка пропонує знизити тариф завдяки посиленню конкуренції на ринку. Так, «Нафтогаз» пропонує зобов’язати газопостачальників публікувати свій тариф на рік уперед, як це вже робить сам «Нафтогаз».

«Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів», — додав Шмигаль.

Джерело: Громадське

Back to top button