Україна

Шмигаль розповів про фінансовий та енергетичний Рамштайни


Шмигаль розповів про фінансовий та енергетичний Рамштайни

У форматі фінансового Рамштайну співпрацюватимуть країни ЄС та G7, МВФ, ЄІБ, ЄБРР, ОЕСР та інші міжнародні фінансові організації.

 
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна працює разом із партнерами у форматі так званого енергетичного Рамштайну для відновлення обсягів генерації електроенергії та фінансового – для забезпечення міжнародного фінансування країни. Про це він сказав на засіданні Кабміну 24 січня.
 
“Обидва формати – і енергетичний, і фінансовий Рамштайни – стосуються забезпечення додаткової стійкості нашої держави та виконання двох головних завдань, які стоять перед урядом. Перше – це повноцінне фінансування всіх критичних витрат, особливо щодо проектів відновлення. Друге завдання – це успішне проходження опалювального сезону та збереження цілісності нашої енергосистеми”, – наголосив міністр.
 
За словами Шмигаля, енергетичний Рамштайн створено, щоб вирішити три ключові завдання.
 
“Перше – прискорити поточні ремонти, щоб відновити обсяги генерації та розподілу. Друге – сприяти децентралізації енергосистеми та зробити її менш уразливою для ворога. Третє – допомогти Україні впровадити нові програми енергоефективності”, – зазначив він.
 
Прем’єр додав, що Україна працює разом із партнерами, щоб нарощувати постачання автотрансформаторів, розподільчих пристроїв, генераторів та іншого обладнання. Україна також планує збільшити імпорт електроенергії з Європи та скоро матиме для цього більше технічних можливостей. Країна очікує від союзників фінансової підтримки цієї ініціативи.
 
Як заявив Шмигаль, мінімальні потреби України в коштах становлять 38 млрд. доларів для фінансування дефіциту бюджету і 17 млрд. доларів на першочергове відновлення.
 
За його словами, ключовими партнерами України залишаються ЄС та США.
 
Прем’єр розповів, що держави G7 створили мультидонорську координаційну платформу, так званий фінансовий Рамштайн, який діятиме за трьома основними напрямками:
 
  • стійка короткострокова та довгострокова підтримка України,
  • міжнародне фінансування,
  • координація реформ та розвиток приватного сектору
 
Перше засідання керівного Секретаріату платформи планується провести цього тижня. У форматі фінансового Рамштайну співпрацюватимуть країни ЄС та G7, МВФ, ЄІБ, ЄБРР, ОЕСР та інші міжнародні фінансові організації.
 
Раніше Шмигаль назвав основні джерела фінансування Плану відновлення України.
 
Нагадаємо, в Україні через постійні атаки росіян відновлення потребують 160 тисяч об’єктів інфраструктури і житлових будинків.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш имсчяканал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button