Україна

Щодня росте число хворих. Спалах гепатиту АСюжет


Щодня росте число хворих. Спалах гепатиту А

У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту: до лікарні потрапили майже 100 людей, серед них є діти.

У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. У місті вже офіційно зареєстровано 93 випадки. Серед хворих – 16 дітей. Де і як могли заразитись люди читайте в сюжеті Кореспондент.net.

Що відомо про хворих

Інфекція стала поширюватися Вінницею від минулого тижня і кількість хворих зростає щодня. Для порівняння: станом на 16 жовтня було підтверджено всього 25 випадків захворювання, а станом на 10 ранку 24 жовтня у місті лабораторно підтверджено 93 випадки захворювання на вірусний гепатит А. Серед хворих є 16 дітей, до речі, які навчаються у різних школах.

Як розповів директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш, більшість люди переносять хворобу у легкій та середній формі. Якщо говорити про дітей, то в 15-20% випадків симптоми взагалі відсутні. І малеча, і молоді люди можуть перенести хворобу “на ногах”, додає чиновник.

“Ретроспективно можна сказати, що кожні 20 років відбувається спалах гепатиту А. Відбувається накопичення людей, які не перехворіли в дитинстві, тобто не мають імунітету, потім з’являється носій – він навіть не обов’язково з цього регіону. Це той, хто має доступ до продуктів харчування або до води, потрапляє в скупчення людей, які не мають імунітету, і відбувається поширення. Ця хвороба поширюється з брудними руками, недостатньо термічно обробленою їжею і з недоочищеною водою”, – розповів Шиш в ефірі радіо Місто над Бугом.

Де могли заразитись люди

Серед усіх 93-х хворих є представники різних вікових груп, всіх районів Вінниці та різних видів діяльності – від працівників бюджетної сфери до безробітних. Тому, як кажуть місцеві чиновники, поки не встановлено епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування.

Зараз медики та фахівці досліджують усі можливі причини спалаху захворювання у місті – від стихійних ринків до водопостачання. Зокрема, на лабораторне дослідження було відібрано 66 проб води з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі. Із цих проб 53 вже перевірено, вони відповідають санітарним нормам, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Поки триває епідеміологічне розслідування, медики рекомендують дотримуватись профілактичних заходів. Також лікарі не дають ніяких прогнозів, оскільки, з одного боку, невідоме джерело поширення хвороби, а, з іншого, ситуацію ускладнює тривалий інкубаційний період.

Підступна інфекція

Всі родичі хворих потрапили під спостереження, пояснили в департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради. Вони звітують про температуру та слідкують за своїми симптомами.
Ускладнює діагностику гепатиту А тривалий інкубаційний період – від двох тижнів до місяця. Тобто людина може заражати інших ще до появи у неї симптомів хвороби.

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Найчастіші симптоми – це підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Як рекомендує МОЗ, дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти.

“Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – допомагає уникнути та запобігти зараженню”, – наголошують у відомстві.

Медики також нагадують, що проти вірусу гепатиту А є щеплення, тому закликають українців вакцинуватися.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button