Україна

Що може завадити нормалізації відносин між США та Україною

З огляду на збіг інтересів і цінностей між США і Україною, двосторонні відносини будуть ставати кращими у процесі узгодження з адміністрацією Байдена; але такі проблеми, як судове переслідування Катерини Рожкової і відчуження активів «ПриватБанку», можуть завадити цьому

Обрання Джо Байдена на посаду президента США відкрило довгоочікувану перспективу нормалізації американо-українських відносин після того, як його попередник Дональд Трамп спробував використовувати це в політичних інтересах. Але перші два місяці правління Байдена також продемонстрували, що повернення до нормалізації виявляється складним.

Про це йдеться в авторській колонці Джона Гербста, директора Євразійського центру Атлантичної ради і колишнього посла США в Україні, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

У своїй першій телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним, Байден зазначив, що агресія Москви в Україні є серйозною перешкодою на шляху поліпшення американо-російських відносин. Це був чіткий сигнал про рішучу американську підтримку України у протидії агресії Кремля на Донбасі.

Адміністрація Байдена вказала, що реформа і боротьба з корупцією повинні стати пріоритетом для України. За останні кілька місяців, український президент зробив більше реформ, з тих пір, як рік тому відсторонив свого прем’єр-міністра-реформатора Олексія Гончарука і більшу частину Кабінету міністрів.

Справді, процес почався ще до інавгурації, після того як Міністерство фінансів США наклало санкції на 7 українців, зокрема Олександра Дубинського, народного депутата від партії «Слуга народу» і близького колегу українського олігарха Ігоря Коломойського, за втручання в президентські вибори в США від імені Росії. Зеленський оперативно усунув Дубинського з парламентської фракції своєї партії, а згодом і з самої партії.

Більш важливим було рішення Ради національної безпеки і оборони України про заборону трьох телеканалів, контрольованих українським політиком і соратником Путіна – Віктором Медведчуком. Хоча деякі експерти стверджують, що цей крок був порушенням свободи преси, рішення було ухвалено з міркувань національної безпеки, адже ці телеканали були регулярним джерелом кремлівської дезінформації і, частково фінансувалися за рахунок коштів з окупованого Кремлем Донбасу.

Вашингтон запровадив санкції проти Медведчука в березні 2014 року через його роль в російській окупації Криму і вважав його відносини з колишнім президентом України Петром Порошенко особливими. Зеленський це виправив.

Після Медведчука відбулось висунення звинувачень в шахрайстві колишньому генеральному директору «Приватбанку» Олександру Дубілету і двом його заступникам. «ПриватБанк» забрали в олігарха Ігоря Коломойського в 2016 році і націоналізували після звинувачень в масовому шахрайстві.

Ці звинувачення були витлумачені як серйозний удар по спробах Коломойського повернути собі у власність фінансову установу або отримати «компенсацію» за її втрату. На початку березня 2021 року Вашингтон оголосив про візові санкції проти Коломойського і його сім’ї, і до цього кроку в Україні поставилися дуже серйозно.

Зауважимо, що рішучі кроки Зеленського були зроблені, попри серйозну опозицію і спротив. Незважаючи на те, що влада переслідує високопоставлених співробітників «Приватбанку», ймовірно причетних до шахрайства, було порушено кримінальну справу проти Катерини Рожкової, першого заступника голови Національного банку України, яка зіграла важливу роль в націоналізації «ПриватБанку».

Фактично, Рожкова звинувачується в «державній зраді» і розкраданнях саме через її участь в цій акції. Ця справа слугує своєчасним нагадуванням про нагальну необхідність реформування прокуратури та судової системи України, але також суперечить зусиллям Зеленського, узгодженим з Вашингтоном.

Те ж саме і зі справою братів Григорія та Ігоря Суркісів, які вимагають від українського уряду 350 мільйонів доларів, які вони начебто втратили як акціонери «ПриватБанку» після його націоналізації. Цей випадок розглядається як генеральна репетиція власних зусиль Коломойського або повернути собі «ПриватБанк», або отримати компенсацію. Минулого року брати Суркіси виграли позов в сумнозвісному Печерському суді Києва. Однак подальша постанова Верховного суду тимчасово заблокувала виконання судового рішення.

Зеленський послідовно прагнув усунути бар’єри для поліпшення відносин з Вашингтоном. З огляду на збіг інтересів і цінностей між США і Україною, двосторонні відносини будуть ставати кращими у процесі узгодження з адміністрацією Байдена; але такі проблеми, як судове переслідування Катерини Рожкової і відчуження активів «ПриватБанку», можуть завадити цьому. Це не буде служити інтересам США або України.

Back to top button