Україна

Щеплення проти коронавірусу – У МОЗ відповіли, чи можна відкривати флакон з COVID-вакциною для одного пацієнта – 1News


Фото з відкритих джерел

Кожна вакцина проти коронавірусу містить визначену кількість доз

В Україні лікарі можуть відкривати флакон із багатодозною вакциною проти COVID-19 для одного пацієнта. Тобто не потрібно чекати, поки збереться необхідна кількість людей для щеплення. Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час брифінгу.


“Для українців ця норма означає два суттєвих моменти: жодних очікувань, поки збереться потрібна кількість людей, та можливість обрати будь-яку вакцину, незалежно від того, на скількох людей розрахований флакон”, – наголосив він.

Як відомо, кожна вакцина проти COVID-19 містить визначену кількість доз. 

Зокрема у флаконі вакцини Moderna – 10 доз для первинного щеплення і 20 доз для бустеру, флакон AstraZeneca містить 10 доз, а вакцини Comirnaty/Pfizer – 6 доз (після необхідного розведення).

Водночас однодозною є лише вакцина СoronaVac.

Раніше, щоб відкрити один флакон багатодозної вакцини, необхідно було щепити з нього щонайменше 6 людей. Однак тепер пацієнт може отримати будь-яку вакцину, навіть якщо більше охочих немає.

Куін наголосив, що те ж саме стосується працівників мобільних бригад з вакцинації.

Тепер вони можуть використовувати для щеплення будь-яку наявну COVID-вакцину, незалежно від кількості охочих.

У МОЗ підкреслили, що залишкову вакцину потрібно утилізувати через 6 годин після відкриття флакону, якщо не всі дози були використані.

1News за темою: Кузін розповів, коли в Україні можуть скасувати масковий режим

Нагадаємо, раніше ми писали, що Міністерство охорони здоров’я України не розглядає обов’язковість бустерної вакцинації від COVID-19. Однак, така вакцинація зміцнює захист від коронавірусу, в тому числі від штаму “Омікрон”. Головний санлікар Ігор Кузін нагадав, що COVID-вакцинація є добровільною за винятком обмеженого переліку професій.

 


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button