Україна

Схема по Харківобленерго: з’явилися подробиці затримань


Схема по Харківобленерго: з’явилися подробиці затримань

В.о. генерального директора АТ Харківобленерго у змові з іншими особами створили організовану групу з метою заволодіння коштами акціонерного товариства.

НАБУ і САП викрили організовану групу, яка заволоділа коштами АТ Харківобленерго під час закупівлі енергетичного обладнання. У пресслужбі НАБУ опублікували подробиці схеми та затримань у четвер, 15 серпня.

У 2021 році в.о. генерального директора АТ у змові з контролером низки комерційних підприємств-постачальників енергетичного обладнання створили організовану групу, до якої також увійшли інші співробітники товариства.

Упродовж квітня-вересня 2021 року керівник Харківобленерго забезпечив обрання двох “потрібних” компаній переможцями закупівель 11 904 од. трансформаторного обладнання та 79 425 од. електровимірювальних приладів за завищеною на 132,5 млн грн.

Зауважується, що ціну окремих компонентів обладнання підняли вп’ятеро.

Своєю чергою, реалізації корупційної схеми сприяли керівник відділу Харківської торгово-промислової палати та оцінювач, які забезпечили формування свідомо завищеної очікуваної вартості закупівель в інтересах фігурантів справи.

Протягом 2021-2022 рр. унаслідок часткового виконання договору на постачання трансформаторів та лічильників за завищеними цінами Харківобленерго завдано збитків на суму 12,5 млн грн.

Запровадження режиму воєнного стану та надання товариству гуманітарної допомоги від українських підприємств та міжнародних організацій, зокрема й енергетичного обладнання, змусило учасників схеми відкласти заволодіння рештою суми у 120 млн грн. 

Після проведення детективами процесуальних дій вони вирішили на початку 2023 року повністю зупинити реалізацію плану.

Наразі про підозру повідомили п’ятьом особам: 

  • в.о. голови правління АТ Харківобленерго (2020-2024 рр.); 
  • керівнику відділу матеріального забезпечення АТ Харківобленерго;
  • керівнику відділу Харківської торгово-промислової палати;
  • приватному оцінювачу;
  • керівнику комерційного підприємства.

Нині тривають слідчі дії з метою встановлення всього кола осіб, причетних до вчинення злочину.

Нагадаємо, працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо посадовців ДСНС, які закупили комп’ютери за завищеними цінами, що спричинило збитки на понад 14 млн грн.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nine − six =

Back to top button