Україна

Сергій Кравченко пояснив, чому в Україні не проводять епідмоніторинг циркуляції різних штамів – новини


Фото з відкритих джерел

Техніка для лабораторій була закуплена, а реагенти – ні, каже Сергій Кравченко

В Україні три лабораторії отримали техніку для проведення секвенування, але оскільки немає витратних матеріалів – реагентів, на даний момент епідеміологічний моніторинг з приводу циркуляції тих чи інших штамів не проводять. Про це в ефірі на “Першому Незалежному” заявив голова Національної медичної палати України, військовий лікар, учасник бойових дій Сергій Кравченко.

https://www.youtube.com/watch?v=4al4ekJJX8Y

Гість студії зазначив, що чомусь ні міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, ні головний санітарний лікар Ігор Кузін не говорять про роботу геномних центрів.

“За час Всесвітньої пандемії, надзвичайної ситуації, епідемії на території нашої національної держави, у нас, як мінімум, три лабораторії на даний момент отримали техніку для проведення секвенування. Це один з інститутів Національної академії наук, безпосередньо Центральна вірусологічна лабораторія ЦГЗ та Центр респіраторних вірусних інфекцій та грипу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського”, – сказав Сергій Кравченко.

Гість студії продовжив: “Ось Україна начебто отримала технологію проведення секвенування, досить доступну. Малого того, меценати в це вклалися, але чомусь роботу ми не бачимо. Виявляється, що наша держава була настільки зацікавлена в цьому, що техніка була закуплена, а реагенти, тобто витратні матеріали – ні. І насправді нема на чому просто працювати. Тому ми на даний момент епідеміологічного моніторингу з приводу циркуляції тих чи інших штамів насправді не проводимо”.

Новини за темою: В Україні за минулу добу виявили 35 014 нових випадків коронавірусу

Як повідомлялося, Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що нещодавно відкритий варіант “Омікрона” BA.2 виявили вже в 57 країнах.

Так, у своєму щотижневому епідеміологічному бюлетені ВООЗ зазначила, що в деяких країнах цей варіант відповідає за більше половину заражень “Омікроном”.

Нагадаємо, у світі станом на ранок 2 лютого кількість хворих на COVID-19 становить 382 069 138.


[ad_2]
Source link

Back to top button