Україна

Секрети балістики. Чим Росія атакує КиївСюжет


Секрети балістики. Чим Росія атакує Київ

Російська армія випустила по українській столиці вісім балістичних ракет. Це другий інцидент за місяць.

Вранці у понеділок, 11 грудня, росіяни атакували Київ ракетами. При цьому повітряна тривога в столиці почала лунати після перших вибухів. Як пояснили в Повітряних силах, це сталось через те, що окупанти випустили балістичні ракети, які летять дуже швидко. Що відомо про ситуацію та яка є небезпека від цих ракет читайте в сюжеті.

Наслідки атаки

Так, близько 4 ранку армія РФ випустила по Києву вісім балістичних ракет з північного напрямку – із Брянської області. Сили протиповітряної оборони знищили всі цілі ворога.

Під час відбиття удару сталося падіння уламків ракет в Дарницькому районі столиці. Зокрема, постраждали четверо жителів Бортничів, медики надали їм допомогу на місці. Загалом в мікрорайоні пошкодженні декілька приватних будинків.

Також уламок ракети виявили на території магазину-складу в Дарницькому районі. Обійшлося без пожежі та пошкоджень будівлі.

Окрім цього в одній з громад Київської області зафіксовано падіння уламків на подвір’я житлового будинку. Пошкоджено паркан та саму будівлю.

“Летить надзвичайно швидко”

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, чому повітряну тривогу у Києві оголосили вже після вибухів. За його словами, окупанти випустили балістичні ракети, які летять дуже швидко.

“Ви знаєте, що таке балістика, тому і час на оголошення повітряної тривоги обмежений. Це відбувається вже не вперше, адже балістика летить надзвичайно швидко. Буквально – лічені хвилини для того, аби відреагувати протиповітряній обороні та їх знищити”, – сказав він.

Ігнат додав, що поки неясно, якими саме балістичними ракетами росіяни атакували столицю цієї ночі. Наразі фахівці вивчають двигуни збитих ракет, щоб встановити їх тип.

Секрети балістики

Саме балістичні ракети для українських сил ППО є одними із найскладніших цілей, адже вони летять по балістичній траєкторії (перебувають у некерованому русі), долають великі відстані, а запускаються – зі стаціонарних і мобільних установок з території РФ.

Загалом, як розповідав військовий експерт Олексій Гетьман, Росія має сім видів балістичних ракет, але найчастіше використовує Іскандери, а вже потім – Точку-У, Луну-М, які є доволі застарілими. За його словами, окупаційна армія до початку повномасштабного вторгнення мала близько тисячі таких ракет, а зараз залишилося трохи більше сотні.

Балістична ракета відрізняється від крилатої тим, що вона літає по балістичній траєкторії. Іншими словами, має здатність підніматися високо і вертикально атакувати зверху. Крилаті ракети можуть постійно маневрувати, ніби літак без льотчика.

Дальність Іскандера становить до одної тисячі кілометрів і ця ракета летить не зовсім як снаряд (піднявся в небо і впав), а має здатність трохи змінювати напрямок руху під час польоту. Точка-У має середню дальність – 100-120 кілометрів, не маневрує, а рухається певною траєкторією.

Також росіяни мають балістичні ракети Луна-М. Вони виготовлялись в 1960-х і літають на 70-80 км. Найбільш небезпечні балістичні міжконтинентальні ракети, як-от SS-20, SS-22, Тополь, Сармат тощо. Вони піднімаються в космос і далі летять по інерції, як метеорит, а падають за рахунок сили тяжіння.

“Майже усі балістичні ракети є дуже складною ціллю для перехоплення засобами протиповітряної оборони. Незалежно від того, стара чи нова ракета. Вона сама по собі складна для перехоплення”, – зазначає військовий експерт Олександр Коваленко.

Іранські снаряди

Ще на початку жовтня українська розвідка отримала інформацію про закупівлю Росією іранських балістичних ракет Fateh-110 і Zolfaghar. Очільник ГУР Кирило Буданов анонсував, що ворог може вже у листопаді бити цими ракетами по Україні.

Для розуміння, потужність бойової частини Fateh-110 у 2-2,3 рази більша, ніж у російської крилатої ракети типу Калібр.

“Якщо ми розглядаємо балістичні ракети, які є на озброєнні Ірану (їм можуть постачати РФ), то основні – це Fateh-110 та Zolfaghar. Але ракета Zolfaghar несе ще більшу загрозу, ніж російські балістичні ракети, випущені з ОТРК Іскандер. Тому що бойова частина Zolfaghar відокремлюється від розгонного блоку, що значно ускладнює процес її перехоплення. Тобто такої властивості немає навіть в Іскандерів”, – додає Коваленко.

Західні системи IRIS-T, NASAMS або Patriot важливі для українських військових, але вони все ж таки відносяться до протиповітряної оборони (ППО), а не протиракетної (ПРО). Головною задачею ППО передусім є знищення аеродинамічних цілей на кшталт крилатих ракет. Так, системами ППО теж можна збивати балістику, що зараз і роблять ЗСУ, але це дуже важко. Потужності їхньої бойової частини здебільшого бракує, аби знешкодити ці ракети – тому все ж таки це задача для систем ПРО. Зазначимо, що таких систем у світі, і в країнах НАТО зокрема, на озброєні не так і багато.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button