Україна

СБУ викрила нові схеми для ухилянтів, серед затриманих – рецидивіст


СБУ викрила нові схеми для ухилянтів, серед затриманих - рецидивіст

На Буковині затримали рецидивіста, який уже перебуває під слідством за організацію схеми для ухилянтів.


Служба безпеки заблокувала ще три схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У різних регіонах України затримано організаторів незаконної діяльності. Про це повідомила пресслужба СБУ в понеділок, 17 червня.
 
За гроші зловмисники допомагали ухилянтам втекти за кордон в обхід контрольно-пропускних пунктів або уникнути призову через підроблені документи.
 
Вартість таких “послуг” становила до 15 тисяч євро. Сума залежала від терміновості та способу уникнення мобілізації.

Так, на Буковині затримали рецидивіста з Чернівецького району, який уже перебуває під слідством за організацію каналу нелегальної міграції. Тоді на час розслідування суд обрав для нього запобіжний захід, який не передбачає перебування під вартою.
 
Скориставшись цим, фігурант продовжив поширювати в месенджері “рекламні” оголошення, де пропонував військовозобов’язаним допомогу у втечі до країн Європейського Союзу.
 
Потім він зустрічався зі своїми клієнтами, відвозив їх на власному авто до кордону, а далі показував лісові стежки у напрямку сусідньої країни.

 
На Закарпатті затримали місцевого жителя, який переправляв військовозобов’язаних до ЄС через прикордонну річку. Щоб подолати водну перешкоду, фігурант прокладав для своїх клієнтів маршрут по мілині або мілководдю.
 
На протилежному березі ухилянтів зустрічали інші учасники злочинної схеми, які допомагали “новоприбулим” легалізуватись у новій країні.
 
У Харківській області викрили місцевого ділка, який торгував підробленими посвідченнями про зняття з військового обліку. Задокументовано факти, коли ухилянти намагалися ввести в оману представників ТЦК, пред’являючи військовим видані ним фальшиві документи.
 
За всіма фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.
 
Нагадаємо, на Закарпатті виявили готель для ухилянтів. Власник готелю поселяв у своєму комплексі чоловіків, а потім допомагав їм незаконно перетинати кордон. 

На Буковині затримали експосадовця районного ТЦК, який за 5000 доларів проводив чоловіків через кордон в Румунію. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × one =

Back to top button