Україна

СБУ проводить обшуки на основному сміттєзвалищі Києва: робота полігону № 5 тимчасово припинена

Сьогодні, 27 липня 2021 року, близько 30 співробітників Служби безпеки України прибули на полігон твердих побутових відходів (ТПВ) № 5 для виконання слідчих дій. Про це повідомляє 1News з посиланням на повідомлення Київської міської державної адміністрації.

ПрАТ «Київспецтранс» стверджує, що правоохоронці створили умови, які не дозволяють полігону функціонувати у штатному режимі щодо захоронення відходів.

Як зазначають у компанії, полігон № 5 є об’єктом критичної інфраструктури, який забезпечує санітарну очистку міста Києва, міст Обухова, Українки, населених пунктів Обухівського району Київської області. Безперестанне утворення громадянами побутових відходів вимагає цілодобової та безперервної роботи підприємства. Збої у роботі з прийняття відходів на захоронення невідворотно вплинуть на порушення графіку вивезення побутових відходів від житлових будинків столиці та передмістя.

Таким чином, у ПрАТ «Київспецтранс» заявляють, що вимушені повідомити про ризики у питанні санітарно-епідемічної ситуації у місті Києві та Київському регіоні, що є критичним, враховуючи аномальну літню спеку.

Як зазначають у компанії, слідчі СБУ вбачають у діях службових осіб ПрАТ «Київспецтранс» стосовно захоронення відходів на полігонах № 5 та № 6 ознаки кримінального правопорушення за статтею 441 КК України «Екоцид».

«У той же час очевидно, що невивезення побутових відходів з-під житлових будинків на полігон в умовах відсутності альтернативних місць для видалення відходів, створить реальну, а не надуману санітарно-епідемічну загрозу для здоров’я громадян», – додають у компанії.

Як нагадують у ПрАТ «Київсецтранс», Полігон № 5 у с. Підгірці є єдиним в Україні полігоном, обладнаним системою збору та переробки фільтрату, та одним із небагатьох, захищених та оснащених для прийому твердих побутових відходів. «Київспецтранс» – єдина у Києві компанія, яка має ліцензію на право провадження господарської діяльності із захоронення побутових відходів, до того ж вона вперше в державі розпочала рекультивацію полігону № 5, у той час, як на території України більше тридцяти тисяч санкціонованих та несанкціонованих звалищ.

ПрАТ «Київспецтранс» наголошує, що діє виключно в рамках українського законодавства. Компанія готова надали усю необхідну інформацію, яка це підтвердить у штатному режимі, а не створюючи побутові проблеми для міста.

В коментарях до повідомлення у Facebook користувачі пишуть, що від діяльності полігону потерпають навколишні села – Підгірці, Гвоздов, Ходосівка тощо.

Back to top button