Україна

СБУ перекрила канал контрабанди іранського героїну до ЄС


СБУ перекрила канал контрабанди іранського героїну до ЄС

В результаті спецоперації, яка тривали понад рік, вдалося не лише перекрити канал, а й затримати організатора наркотрафіку у Румунії.


Служба безпеки України та правоохоронні органи Румунії та Німеччини завершили багатоетапну спецоперацію із ліквідації масштабного каналу контрабанди важких наркотиків з Ірану до Євросоюзу. Про це 13 жовтня повідомила пресслужба СБУ.
 
Зазначається, що в результаті комплексних заходів, які тривали понад рік, вдалося не лише перекрити канал, а й затримати організатора наркотрафіку у Румунії.
 
Спецоперація почалася ще у вересні 2022 року, коли СБУ та Національна поліція України затримали в Одесі двох іноземних наркокур’єрів. Вони намагалися транзитом через Україну переправити до Західної Європи майже 186 кг іранського героїну.
 
Щоб замаскувати “товар”, зловмисники приховали його у коробках з подвійним дном, в яких перевозили 16 тонн фініків. Вартість вилученої “партії” наркотиків сягала 11 млн доларів за цінами чорного ринку.

 СБУ та правоохоронці ЄС перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу
 

 
Тоді було встановлено, що двоє затриманих входять до складу потужного транснаціонального наркоугруповання. І щоб викрити його організатора, який проживав в одній із країн ЄС, правоохоронці провели додаткові оперативні та слідчі дії у взаємодії з європейськими партнерами.
 
Це дозволило встановити місцеперебування головного фігуранта, задокументувати його злочинні дії та затримати.
 
За даними слідства, зловмисник розробив маршрут переправлення наркотиків морським шляхом через Одеський порт, а після його блокади у зв’язку з агресією Росії – використовував порти Румунії та переміщував вантаж в Україну суходолом.
 
Наразі в Румунії триває розслідування щодо затриманого організатора наркоугруповання.
 
Його двом “кур’єрам”, яких затримали в Україні, слідчі СБУ повідомили про підозру в контрабанді наркотичних засобів. Суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.
 
Нагадаємо, раніше правоохоронці припинили ввезення в Україну кокаїну з Еквадору і вилучили 3,3 кг наркотиків.

Іноземці зберігали у Львові тонну героїну у мішках з рисом

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button