Україна

СБУ отримала доступ до рахунків партії Тимошенко

Печерський районний суд Києва надав Службі безпеки України доступ до рахунків партії  «Батьківщина» у «Мегабанку» в рамках кримінального провадження про легалізацію доходів, пише «Українська правда» з посиланням на ухвалу суду від 5 березня.

Повідомляється, що під час перевірки Національне агентство із запобігання корупції з’ясувало, що невстановлені особи, «з метою приховання ймовірно незаконного походження грошових коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння», перерахували у 2018 році від імені мешканців Одеської та Черкаської областей на рахунки політичної партії 3 мільйони 559 тисяч 488 гривень.

«Зокрема, під час перевірки НАЗК встановили невідповідність суми нарахованого доходу за період з 1.01.2015 по 30.09.2018 до суми внесків, здійснених мешканцями смт. Саврань Одеської області та м. Черкаси на користь політичної партії «ВО «Батьківщина» у 3 кварталі 2018 року», – йдеться в тексті ухвали.

СБУ встановила, що внески здійснювались шляхом внесення коштів через рахунок АТ КБ «Приватбанк» на рахунок «Батьківщини», відкритий у ПАТ «Мегабанк».

СБУ просила надати доступ до рахунків для перевірки та аналізу руху грошових коштів, які вносились зазначеними фізичними особами на рахунок ПАТ «Мегабанк» та дослідження документів, які стали підставою для перерахування зазначених грошових коштів.

Суд клопотання слідчого СБУ задовольнив і надав тимчасовий доступ (на 1 місяць з дня постановлення ухвали) до речей і документів та дозвіл на їх вилучення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, раніше журналісти проекту «Наші гроші» проаналізували найбільших донорів партії «Батьківщина». Так, повідомляється, що у першому і другому кварталі 2018 року на рахунки «Батьківщини» надійшло 23 мільйони гривень, а вже у третьому і четвертому кварталах, коли розпочалася надактивна рекламна кампанія Тимошенко як кандидата у президенти, прості українці нібито пожертвували понад 130 мільйонів гривень.

В процесі перевірки цієї інформації журналісти з’ясували, що серед найбільших донорів «Батьківщини» є касирка супермаркету у передмісті Києва, безробітний мешканець Сум, його землячка, яка працює на автомийці і фіктивне підприємство, що записане на методистку з дитячого садочку в Умані.

Більшість опитаних «донорів» вперше чула про свої пожертви. Що вказує на використання партією персональних даних українців з метою легалізації коштів, отриманих невідомим шляхом.

Додамо, що 21 лютого правоохоронці повідомили про розкриття «піраміди» підкупу виборців на користь Юлії Тимошенко. Було проведено близько 40 обшуків у регіонах, де були виявлені кошториси з виділеними грошима на створення сітки з підкупу виборців. Серед фігурантів називають двох нардепів від «Батьківщини» Руслана Богдана та Валерія Дубіля.

Згодом з’ясувалось, що «піраміда» підкупу виборців Юлією Тимошенко могла обійтися у щонайменше кілька мільярдів гривень.

Back to top button