Україна

СБУ ліквідувала потужну ботоферму однієї із партій


СБУ ліквідувала потужну ботоферму однієї із партій

Керівником злочинної групи виявився громадянин РФ. Він проживав у Києві та позиціонував себе як “політичний експерт”.

СБУ знешкодила організоване угруповання, яке створило потужну ботоферму для дискредитації керівництва України та розхитування суспільно-політичної ситуації в країні. Про це повідомляється на сайті спецслужби у вівторок, 2 серпня.

“Пропагандистські “потужності” цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони розповсюджували фейкові новини про ситуацію з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, серед останніх “операцій” зловмисників: поширення контенту про нібито конфлікт між керівництвом ОП та головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді.

“Для “розгону” деструктивного контенту ділки адміністрували понад 1 млн власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тисяч користувачів”, – розповіли в СБУ.

Зазначається, що під час спецоперації викрито керівника злочинної групи. Ним виявився громадянин РФ, який проживав у Києві та позиціонував себе як “політичний експерт”.

Як встановило слідство, він організував ботоферму на замовлення однієї з українських політсил, а для координації дій був на “зв’язку” із нинішнім народним депутатом, який входить до близького оточення колишнього керівництва України.

Встановлено, що російський “політтехнолог” створив спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого учасники групи керували необмеженою кількістю анонімних облікових записів у найбільш популярних соцмережах.

При цьому для маскування зловмисники облаштували обладнання у різних містах – Києві, Харкові та Вінниці.

Також так званий політексперт неодноразово публікував деструктивну пропаганду від свого імені, особисто виступаючи на медіа-ресурсах, підконтрольних його кураторам.

Правоохоронці провели обшуки за місцями перебування організаторів та вилучили:

  •     апаратно-програмний комплекс, що забезпечував функціонування ботоферми;
  •     5000 сім-карт, які зловмисники використали для створення та подальшого ведення технічних акаунтів;
  •     200 “Proxy”-серверів для заміни IP-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

Порушено кримінальну справу за статтею про несанкціоноване втручання у роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж (ч.2 ст.361 КК України).

Раніше повідомлялося, що СБУ знищила п’ять російських ботоферм. Вони підтримували понад 100 тисяч фейкових облікових записів, через які просували російську агресію та ідеологію.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button