Україна

СБУ ліквідувала нові схеми, за якими ухилянти уникали мобілізації


СБУ ліквідувала нові схеми, за якими ухилянти уникали мобілізації

Серед затриманих – посадовець військово-лікарської комісії, який за хабарі обіцяв ухилянтам “допомогу” в оформленні статусу волонтера.


Служба безпеки викрила нові схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку у Львівській, Черкаській та Сумській областях. Про це 8 вересня повідомила пресслужба СБУ.
 
Під час комплексних заходів затримано організаторів оборудок. За гроші вони пропонували військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених посвідок волонтерів або водіїв міжнародних рейсів.
 
Вартість таких “послуг” становила до 7000 доларів з одного ухилянта. Сума залежала від регіону і терміновості “вирішення питання”.
 
Так, у Черкасах затримано представника військово-лікарської комісії Черкас. За хабарі посадовець обіцяв своїм клієнтам “допомогу” в оформленні статусу волонтера для подальшого виїзду за кордон нібито для перевезення гумдопомоги.
 
У Сумах ліквідовано схему незаконного виїзду за межі України як водіїв міжнародних вантажних рейсів.
 
Після одержання грошей зловмисники оформлювали своїх клієнтів до “штату” спеціально створених підприємств-перевізників, які здійснювали зарубіжні перевезення.
 
Співробітники СБУ затримали зловмисників на спробі нелегального переправлення через кордон вісьмох “далекобійників” з фейковими документами.

 
На Львівщині викрито місцевого кримінальника, який створив фіктивну фірму міжнародних транспортних перевезень. До незаконної діяльності він залучив трьох спільників.
 
Від імені фейкової компанії вони намагались налагодити виїзд ухилянтів за кордон начебто для переправлення комерційних вантажів.
 
За всіма викритими фактами триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до дев’яти років тюрми.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни зафіксовано понад 20 тисяч спроб незаконно виїхати з України. Найбільше випадків фіксується при спробі перетнути кордон у зеленій ділянці, тобто поза межами пунктів пропуску.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в Україні будуть публічно оприлюднені імена ухилянтів й лікарів військово-лікарських комісій, які їм допомагали.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button