Події

Підсумки 21.01: Зіткнення з ворогом і роль ЄС

Підсумки 21.01: Зіткнення з ворогом і роль ЄС

Фото: Генштаб ЗСУ

На фронті у неділю відбулося 59 боєзіткнень

Найбільше у неділю росіяни атакували на Авдіївському напрямку; Науседа закликав Європу відіграти більшу роль у наданні зброї Україні. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

На фронті протягом доби відбулося понад пів сотні бойових зіткнень

Минулої доби російські окупанти завдали чотири ракетних і 69 авіаційних ударів та здійснили 50 обстрілів з РСЗВ. Є загиблі й поранені серед мирного населення України, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На фронті у неділю відбулося 59 боєзіткнень, найбільше ворожих атак (14) захисники відбили на Авдіївському напрямку.

Науседа: ЄС має відігравати більшу роль у наданні озброєння  Україні

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Європейський Союз повинен відігравати більш активну роль у допомозі Україні. За словами Науседи, поки “іншим союзникам не вистачає або політичної волі, або можливостей надати необхідну військову техніку” Україні, Європа повинна взяти на себе більшу роль. Під час зустрічі із польським колегою Анджеєм Дудою литовський президент також наголосив на тому, що наразі існує нагальна потреба в посиленні військового потенціалу Литви та ЄС – як в плані закупок, так і в інших формах співпраці. Глава Польщі заявив, що не всі країни – члени ЄС розуміють загрозу, яку становить РФ.

Зеленський заявив, що виступає за “розумний і справедливий” закон про мобілізацію

Президент Володимир Зеленський підтримав ухвалення законопроєкту про мобілізацію, назвавши його питанням справедливості. При цьому він додав: кількість мобілізованих може бути меншою, ніж півмільйона людей. Говорячи про принципи мобілізації, він зазначив, що – це, передусім, питання справедливості адже “несправедливо обходити тих захисників, хто на фронті з початку повномасштабної війни і кому потрібен відпочинок”. Також важливим фактором, на думку Зеленського, є фінансове забезпечення мобілізованих.

ЗСУ підтвердили відхід від села Крохмального

Українські війська відійшли від села Крохмальне у Куп’янському районі Харківської області. Про це повідомив начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо. За його словами, наші війська відійшли на підготовлені до цього часу запасні позиції, де вони зараз тримають оборону. Тому ситуація у цьому районі якихось загроз для сусідніх підрозділів не несе.

У свою чергу начальник прес-служби 15 прикордонного загону бригади Сталевий кордон Іван Шевцов заявив, що відхід з Крохмального Куп’янського району Харківської області – не проблемна ситуація. Українські військові перейшли на більш вигідні позиції. 

У ніч на неділю українські ударні безпілотники провели низку успішних атак на території Росії

Зокрема, дрони Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони начебто атакували російські військові об’єкти в Смоленську, Тулі та Орлі. Разом з тим СБУ провело нічну спецоперацію на морському терміналі в російському Усть-Лузі Ленінградської області, де переробляють паливо, яке постачається і для військ РФ.

У компанії Новатек заявили, що внаслідок атаки, завод з переробки газового конденсату в Усть-Лузі припинив усі технологічні операції, постраждалих немає. Пожежа виникла через “зовнішній вплив”.

Через атаку дронів в Ленінградській області РФ оголосили режим підвищеної готовності, зокрема  на об’єктах критичної інфраструктури.

Названо найбільшого постачальника зброї Росії

Північна Корея є найбільшим постачальником зброї в РФ. Про це сказав керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов. За його словами, КНДР передала Росії багато артилерійських снарядів. Як зазначив Буданов, ще одна проблема, яка стоїть перед Росією, – це жива сила. Зараз Кремль втрачає стільки чи навіть більше військ, ніж може набрати.

Стеження за Bihus.Info: Зеленський особисто говорив із головою СБУ про інцидент

Президент Володимир Зеленський заявив, що одразу після інциденту із таємним прослуховуванням та фільмуванням представників проєкту Bihus.Info він провів розмову з головою Служби безпеки України. Глава держави наголосив, що “потрібно знайти відповіді на все це”, тому правоохоронці проведуть розслідування та відшукають винних.

Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє плани тривалої військової кампанії проти єменських хуситів

В адміністрації Байдена розповідають, що мета США у Ємені – підірвати військовий потенціал хуситів, щоб ті не могли нападати на судна в Червоному морі й Аденській затоці. Щонайменше, за словами чиновників, військові дії США проти хуситів мають переконати судноплавні компанії відновити відправлення суден водними шляхами регіону. Офіційні особи Білого дому стверджують, що операція не розтягнеться на роки, як інші війни США в Іраку, Афганістані чи Сирії. А втім, вони не можуть назвати кінцеву дату, коли військовий потенціал хуситів зменшать належним чином. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button