Україна

Санкційний глухий кут. ЄС застряг на нафтовому ембарго

Санкційний глухий кут. ЄС застряг на нафтовому ембарго

Орбана критикують за блокування санкцій

Через позицію Угорщини ЄС не вдається вивести з глухого кута пропозиції про ембарго на російську нафту.

 

У понеділок лідери ЄС зберуться на позачерговому саміті. На порядку денному є серйозні питання, пов’язані з війною в Україні. Головна проблема – безуспішні спроби Євросоюзу заборонити імпорт російської нафти.

 

Місяць торгів із Угорщиною

 

Пройшов уже майже місяць з того часу, як голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила про свої пропозиції.

 

“Це буде повна заборона на імпорт усієї російської нафти, сирої та переробленої, морем і трубопроводами”, – заявила вона в Європейському парламенті.

 

Передбачалося, що за цим послідує впорядкована поетапна відмова від російської нафти та нафтопродуктів до кінця 2022 року протягом шести місяців.

 

Проте шостий пакет санкцій ЄС, який передбачає відмову від російської нафти, не вдається погодити досі – переважно завдяки позиції Угорщини.

 

Інші країни, які не мають виходу до моря – Словаччина та Чехія, також попросили більше часу через свою залежність від російської нафти.

 

Проте головна перешкода – це саме позиція угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, який порівняв вплив на угорську економіку заборони на російську нафту з атомною бомбою. Він написав до Європейської ради, що навіть не хоче обговорювати це питання наступного тижня.

 

EPA

Протест проти позиції Угорщини

 

 

Санкційна гойдалка

 

Дипломати з прикрістю, але визнають, що при стрімкому зростанні цін на енергоносії деякі країни не сильно протестуватимуть проти блокування заборони на імпорт.

 

Країни, які дотримуються жорсткої лінії, наполягають, що Європа має припинити платити Росії мільярди євро, які вони називають кривавими грошима.

 

Проте складається відчуття, що Урсула фон дер Ляйєн поспішила оголосити про майбутню відмову від російської нафти, не провівши при цьому необхідну підготовчу роботу.

 

Тим не менш, і вона, і голова Європейської ради Шарль Мішель цього тижня передбачали, що угода щодо нафти може відбутися найближчими днями.

 

Попередні пакети санкцій, включаючи поетапне ембарго на російське вугілля, країни ЄС погоджували швидко. Чиновники з гордістю говорили про те, як ЄС спростував стереотипи про млявий і болісний процес прийняття рішень у Брюсселі з будь-якого питання.

 

Але у своєму листі цього тижня угорський лідер попередив Шарля Мішеля, що обговорення нафтового ембарго “тільки висвітить наші внутрішні суперечності”. Орбан вважає, що поетапна відмова від російської нафти вимагатиме “повної реорганізації наших нафтопереробних потужностей”.

 

Іншими словами, це буде дуже дорого коштувати, що викликало підозри, що насправді Орбан просто набиває собі ціну та намагається струсити з Євросоюзу більше грошей. Голова Європарламенту Роберта Метсола не без оптимізму вказує, що Угорщина по суті займає “позицію для переговорів”.

 

Проте кошти, нещодавно виділені на підтримку енергетичної трансформації ЄС, надходять із скрині, до якої Угорщина поки що не має доступу.

 

Все це – частина перетягування фінансового каната між Брюсселем і Будапештом, до того ж, на тлі звинувачень у тому, що Орбан руйнує демократичні інституції в Угорщині.

 

 

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button