Україна

Саміт миру: Reuters опублікувало проект декларації


Спільне комюніке включає пункти щодо ЗАЕС, безпеки українських портів та обмін військовополоненими.

Підсумкова декларація Глобального саміту миру у Швейцарії включає пункти про повернення Запорізької АЕС під контроль України, відновлення безпечного доступу до українських морських портів та обмін військовополоненими. Про це 16 червня повідомило агентство Reuters з посиланням на проект документа.

У тексті декларації йдеться, що учасники саміту “обмінялися різними думками щодо шляхів досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру, заснованого на міжнародному праві, включаючи Статут ООН” і мають спільне бачення щодо трьох “важливих аспектів”:

– українські атомні електростанції, зокрема ЗАЕС, повинні працювати безпечно та безпечно під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під його наглядом;

– повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими;

– усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну, а усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та інші цивільні особи мають повернутися в Україну.

Нагадаємо, 15 червня у Швейцарії почався Саміт миру щодо врегулювання війни в Україні. У заході беруть участь 101 країна та міжнародна організація з усіх континентів.

В ОП розповіли про ситуацію з комюніке Саміту миру

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seven + twenty =

Back to top button